Statistikker viser, at landbruget topper når det gælder arbejdsulykker. Der mangler et politisk fokus for at vende skuden, mener arbejdsmiljøchef i Seges.

Landbruget har en kedelig topplacering, når det gælder arbejdsulykker i Danmark.

Det viser tal fra Arbejdstilsynet, hvor landbrug som branche især topper på ulykker med dødelig udgang. I 2018 skete der tre dødsfald i landbruget, hvor der i 2017 var fem. Det bliver kun toppet af transportbranchen, hvor der i 2018 var syv ulykker med dødelig udgang.

Det er en tendens, som man hos Seges holder skarpt øje med, forklarer arbejdsmiljøchef Helle Birk Domino.

- Der har desværre ikke været et år uden dødsulykker i landbruget, og det er frygteligt. Nogle år er der flere end andre, og det er svært at sige hvorfor, siger hun.

Dyr udgør risiko

Der er, ifølge Helle Birk Domino, sket en lille stigning i antallet af arbejdsulykker, men om der reelt set sker flere ulykker, eller om man er blevet bedre til at indberette, er svært at sige, forklarer hun.

Til gengæld er det helt sikkert, i hvilken forbindelse de alvorlige ulykker sker.

- Det er især ved håndtering af store dyr, at de alvorlige arbejdsulykker sker. Det kan være ved flytning af kvæg eller store søer eller orner. Det er typisk klemninger, vi ser, hvor man bliver klemt mellem dyret og væggen, fortæller Helle Birk Domino.

Efterlyser midler

Seges samler viden, rådgiver og vejleder om arbejdsmiljø og sikkerhed i landbruget. Der er ifølge Helle Birk Domino over årene kommet mere fokus på sikkerhed og arbejdsmiljø. Men hun undrer sig over, at der ikke er mere snak på Christiansborg om arbejdsmiljøet i en af Danmarks største brancher.

- Bæredygtighed og klima er meget på dagsordenen, og det er også et vigtigt emne. Men ingen snakker om sikkerhed, helbred og overlevelse i landbruget, som er endnu mere vigtigt, hvis erhvervet overhovedet skal overleve, siger hun.

For ligesom forskning i grøn teknologi, er viden om arbejdsmiljø og sikkerhed også nødvendigt for at vende den alvorlige statistik, mener hun.

- Ligesom med så mange andre brancher kunne man godt sætte politisk fokus på sikkerheden i landbruget ved at allokere nogle midler til forskning og kampagner på området. Det er ikke et hvilket som helst erhverv, og jeg tror, det vil være med til at styrke erhvervet, så det bliver et attraktivt sted at arbejde, siger hun.

Brug mere tid

Siden starten af året har Seges kørt kampagnen "Stop Op". For ifølge Helle Birk Domino kan mange ulykker forebygges, hvis man tager sig bedre tid.

- Generelt handler det om at bruge tid til at danne sig et blik over den opgave, man står overfor. Vi har en kampagne nu, hvor vi opfordrer til, at man bruger ekstra sekunder på at tænke sine arbejdsopgaver igennem, få overblik over redskaber man skal bruge og planlægge, hvordan man løser det. Det kan godt tage lidt ekstra tid, men man kan måske spare på sigt, fordi man løser opgaven endnu bedre, siger hun.

Det er især, når man arbejder med husdyrhold, at man ryger direkte i arbejdsulykkestatistikken. Derfor opfordrer SEGES også til, at man tager sig bedre tid omkring dyrene.

- Omkring håndtering af husdyr opfordrer vi til, at man arbejder med dyret og ikke imod det og tager sig god tid til at løse opgaven. Det kan være svært i en travl situation, men det kan spare for tid i sidste ende og for en eventuel ulykke, hvis man tager sig den tid, siger Helle Birk Domino.

Dialog virker

En anden anbefaling fra Seges lyder på at instruere nye ansatte grundigt - også selvom medarbejderen måske har arbejdet med samme arbejdsopgaver.

- Der er ikke noget quickfix for at få bedre og mere sikkert arbejdsmiljø. Det handler om at have gode vaner. Instruktioner er rigtig vigtige, og her er det også vigtigt at anerkende både som medarbejder og som erhvervsdrivende, at der er forskel på arbejdspladser, og derfor kræver det også nye instruktioner, når man starter et nyt sted, selvom man har arbejdet med lignende opgaver før, siger hun.

Men hverken politik eller overblik kan gøre det alene. For ifølge Helle Birk Domino vender man statistikken ved at tage de små skridt og forebygge.

Det gør man aller bedst ved at turde snakke om arbejdsmiljø.

- Vi opfordrer til, at man hele tiden har dialog omkring arbejdssikkerhed. Det kan være, man tager snakken i personalerummet over en kop kaffe, eller man tager fotos af de udfordringer, der kan være på arbejdspladsen og får talt om det. Dialogen er meget vigtig for at få forebygget før ulykkerne sker, siger hun og tilføjer:

- Det er dialogen, der virker og ikke et papir, der står på hylden.