Abonnementsartikel

Slagteriet Tönnies i Tyskland har slagtet 11 procent flere søer i første halvår af 2007 – er bekymret for leverancerne på længere sigt

So-slagtningerne i Tyskland er steget så meget, at det har fået slagterierne til at holde noteringen oppe, selv om den i starten af denne uge stod til at skulle have været sænket.

Slagteriet Tönnies, der er den helt store, når det gælder soslagtninger i Tyskland, har slagtet 11 procent flere søer i 1. halvår af 2007 i forhold til 2006, og det bekymrer storslagteriet, fortæller svineproduktionskonsulent Hans Knuth Krag, Sønderjysk Svinerådgivning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det resulterede således sidste fredags i, at Tönnies og de øvrige slagterier holdt noteringen uændret.

- I Tyskland har de mærket de højere foderprisen siden februar, og det har medført at flere og flere vælger at sætte søerne ud. På de tyske slagterier ser man nu også højdrægtige søer sendt til slagtning, og det har gjort slagterierne bekymret for svineleverancerne på længere sigt, siger Hans Knuth Krag.

Flere end 3.500 søer på vej ud

Også nord for grænsen mærker de sønderjyske konsulenter, at der er opbrud.

- Forleden gjorde vi status i vores rådgivning. Og vi ved, at der er 3.500 søer på vej ud af produktionen. Det er besætninger, hvor ejerne alligevel havde besluttet at stoppe i 2012, når de nye regler for opstaldning træder i kraft, siger hans Knuth Krag.

- Med de ny kornpriser kan de fint leve af planteproduktionen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- De 3.500 søer var fra besætninger, som vi kender i rådgivningen, og så tror jeg også, der er en del flere, som vi ikke kender, man som har truffet samme beslutning, mener den sønderjyske produktionskonsulent.

I modsætning til sine kolleger længere oppe i landet, hører han ikke så mange, der går i saneringstanker i det sønderjyske område.

- Det hænger sammen med, at vi har mange svine-tætte områder, hvor det ikke hjælper så meget at sanere for en PRRS eller mycoplasma, hvis de dagen efter bliver smittet fra naboen. Derfor arbejder vi i mange områder på i stedet at få et stabilt sundhedsniveau, siger Hans Knuth Krag.