Abonnementsartikel

Hos Skanderborg Maskinforretning er det landbruget, der fylder ordrebøgerne, og sådan skal det blive ved med at være

Selvom have/park-sektoren er vokset et par procent de seneste år, så er der ingen planer om at ændre forretningsstrategien i Skanderborg Maskinforretning, hvor man fortrinsvist servicerer og handler med områdets landmænd og maskinstationer.

- Vi ligger lige midt i et område, der er præget af specielt svineproduktion og planteavl, og vi har mere end nok at se til med at servicere regionens landbrug med blandt andet pløje-, harve- og så-maskiner, siger Bjarne Elkjær, der har været daglig leder på stedet de seneste 10 år efter flere år hos Dronningborg Maskinfabrik og Deutz Fahr.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Have/park-området vokser hvert år, og vi tager da også, hvad vi kan få. Men vi har bestemt ikke nogen aktuelle planer om at satse yderligere på hverken denne sektor eller entreprenør-området.

- Vores kerneområde er landbruget, og specielt maskiner til ekstern mekanisering er vores speciale, tilføjer han.

Mærket trækker

Skanderborg Maskinforretning forhandler John Deere, Amazone og Kverneland. Og netop John Deere-forhandlingen tildeler Bjarne Elkjær en stor del af æren for, at det de seneste 10 år er gået rigtig pænt i den midtjyske maskinforretning.

- John Deere har en enorm tiltrækningskraft på rigtig mange mennesker, og det betyder, at vi får kontakt til en del kunder uden at gøre noget særligt aktivt for det, forklarer han.

- Man kan vel sige, at vi kører efter ”godt nok-princippet”. For det går egentligt ganske fint. Vi ligger i et godt område med tilpas afstand til de nærmeste John Deere-forhandlere, har nogle dygtige medarbejdere, og der hersker en fin stemning mellem os og områdets andre maskinforretninger, siger Bjarne Elkjær.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Må sige nej

Selvom det er tilfredsheden, der råder i Skanderborg, så kan branchens generelle mandskabsmangel godt få panderynkerne frem hos Bjarne Elkjær.

- Vi bliver indimellem nødt til at sige nej tak til opgaver, og det er ikke rart. Men da medarbejderne ikke kan løbe hurtigere, og vi døjer med at finde kvalificeret arbejdskraft, kan det ikke være anderledes lige nu, siger han.

På trods af problemerne med at finde nye, dygtige medarbejdere er Bjarne Elkjær ikke interesseret i at rekruttere udenlandske medarbejdere.

- Jeg tror, det bliver for besværligt. For der er jo masser af kundekontakt - også for de medarbejdere, der arbejder på værkstedet.

Skanderborg Maskinforretning har 18 ansatte, hvoraf værkstedet huser de 10.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Minimum tre lærlinge

Manglen på kvalificeret arbejdskraft løses, ifølge Bjarne Elkjærs opfattelse, kun ved, at branchen som helhed tager ansvar, og indstiller sig på at ændre opfattelse, når det handler om at rekruttere og holde på dygtige medarbejdere.

- Dét der med at gå på hugst hos hinanden og overbyde på lønnen er uholdbart i længden. Vi bliver nødt til at påtage os et fælles ansvar i forhold til at uddanne nye medarbejdere, vurderer Bjarne Elkjær.

- Vi har været alt for konservative i forhold til rekruttering – blandt andet fordi vi har været vant til, at nye medarbejdere selv kontaktede os.

- Men den går altså ikke længere i dag, hvor de unge mennesker bliver bejlet til fra alle sider. Derfor skal vi være langt mere offensive, når det handler om at fortælle om vores branche, og ethvert ungt menneske, der bare har en lille smule lyst til at arbejde med maskiner, skal vi pinedød have fat i, siger han.

Ingen slæber-kultur

Skanderborg Maskinforretning har pt. to maskinmekanikerlærlinge, og aftale med en tredje, der starter næste år. Planen er hele tiden at have tre, som befinder sig på forskellige steder i uddannelsesforløbet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Udover, at det er helt essentielt for vores branche, at vi får uddannet nogle unge, så synes jeg også at lærlinge bidrager med rigtig meget til kulturen.

- Vindene blæser simpelthen lidt anderledes, når der er lærlinge i huset – specielt hvis der er flere end én, så der bliver en god modvægt til de ældre medarbejdere.

- For de er jo med til at sikre, at vi ikke udvikler en slæber-kultur, hvor vi gør, som vi har gjort de sidste 30 år.

- Samtidigt synes jeg faktisk også, at de er meget selvbårne og modige, og det skal vi som maskinhandlerbranche være rigtig glade for. For det betyder, at vi kan få nogle meget dygtige medarbejdere, hvis vi ellers giver dem lov, siger Bjarne Elkjær.