Abonnementsartikel

I udkanten af Århus inviterede besøgslandbruget Natursamarbejdet forbrugerne inden for til en snak om økologi, dyrehold og fødevareproduktion

78.000 besøgende lagde vejen forbi et familie- eller besøgslandbrug, da økologiske producenter landet over i samarbejde med Økologisk Landsforening holdt De Økologiske Høstmarkeder den første weekend i september.

På besøgslandbruget Natursamarbejdet i Århus-forstaden Brabrand blev det til nogle hundrede besøgende. Og det er ganske pænt på en blæsende og regnvåd dag, hvor høstmarkedet tillige konkurrerer med byens årlige Festuge-arrangement, vurderede Carsten Drasbæk, der er daglig leder på stedet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Festugen konkurrerer vi altid med på grund af tidspunktet. Men i dag er det kulden og blæsten, vi er oppe imod.

- Selvom vejret måske holder nogen væk, har vi på nuværende tidspunkt flere besøgende end samme tidspunkt sidste år, sagde Carsten Drasbæk

Besøg af borgmesteren

Natursamarbejdet, der er et økologisk besøgslandbrug drevet af Børn & Unge i Århus Kommune, deltog i De Økologiske Høstmarkeder for femte år i træk.

Igen i år blev markedet åbnet af Århus-borgmester Nicolai Wammen, der overfor de første morgenfriske børn, forældre og bedsteforældre udtrykte sympati og anerkendelse for arrangementet.

- I en tid med klimaforandringer og global opvarmning er det vigtigere end nogensinde at tage ansvar, og prioritere økologi, natur og miljø.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Og det er De Økologiske Høstmarkeder et godt eksempel på, sagde Nicolai Wammen blandt andet i åbningstalen.

Fodring og smagsprøver

De Økologiske Høstmarkeder er et tilbud til forbrugerne om at komme helt tæt på de økologiske råvareproducenter. Derfor bød dagen på smagsoplevelser, rundvisninger og mulighed for at høre mere om blandt andet økologiske produktionsforhold.

På Natursamarbejdet tog Carsten Drasbæk de besøgende med rundt til stedets grise, får, geder, heste og høns. Og mens dyrene blev fodret – og klappet af specielt den yngste generation – blev der spurgt ind til alt fra pasning og slagtning til fødevarer og bæredygtighed.

Flere var da også mødt op netop for at få lejlighed til at høre mere om de økologiske produktionsforhold, fremgik det af spørgsmålene fra de fremmødte.

Mere end Ø-mærket

Det kunne de blandt andet få hos Sofia Lorenzo og Randi Hansen, der repræsenterede Økologisk Landsforening, som arrangerer De Økologiske Høstmarkeder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er vigtigt at få sat mere end Ø-mærket på økologien, siger Randi Hansen.

- Det kan man være med til at gøre en dag som i dag, hvor forbrugerne har mulighed for at møde landmændene og omvendt, tilføjer Sofia Lorenzo.