Abonnementsartikel

Stigende råvarepriser gør det dyrt at producere kød, og det kan få betydning for antallet af producenter. Lige nu er noteringen 3,10 kroner under den beregnede ligevægtspris

Det er ikke kun forbrugerne, der rammes på pengepungen af de enorme prisstigninger på korn. For de landmænd, der producerer kød og fjerkræ og som ikke er selvforsynende med foderkorn, kommer det til at gøre ondt det næste halve års tid, vurderer flere eksperter.

- Det bliver enormt likviditetskrævende at være kødproducent, så længe priserne på foder stiger i det omfang, vi ser lige nu, siger Jesper Pagh, chefkonsulent for svinefoder i DLG.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Ifølge Jesper Pagh ligger prisen på en gennemsnitlig standard foderblanding til slagtesvin netop nu på 220 til 228 kroner pr. 100 kg, hvor den på samme tidspunkt sidste år lå på 125 kroner pr. 100 kg. – og den stigning er primært sket med baggrund i de stigende kornpriser, siger Jesper Pagh.

- Markedet ser fortsat fast ud. Så selv med mindre korrektioner i nedadgående retning på et tidspunkt, er den lange trend fast. Kornpriserne vil med al sandsynlighed blive på det samme høje niveau, som vi ser netop nu, vurderer han.

Større lagerforskydninger hvor nogen finder ud af, at de ligger inde med mere korn end oprindeligt beregnet, vil kunne medføre en vis stabilisering. Men det scenario ser vi nok næppe, mener flere eksperter.

Varer et års tid

Kigger man i historiebøgerne, vil man derimod se, at det som regel tager et års tid at genoprette en balance, når der er opstået en mangel-situation på råvarer som den, der er nu.

Sådan lyder prognoserne også denne gang.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Kornpriserne vil falde igen, og jeg vurderer, at det tager et års tid, før det sker, siger Henning Otte Hansen, der er seniorrådgiver ved Fødevareøkonomisk Institut på Københavns Universitet.

- For sådan som situationen er nu, vil det give anledning til, at der bliver produceret mere korn, og det regulerer så prisniveauet, siger han.

Ifølge flere kilder kommer der sandsynligvis til at ske dét i Europa, at den frivillige brak ophæves, så der kan produceres korn på flere arealer. Og det er netop, hvad EU-Kommissionen har foreslået med virkning fra i år.

Må lukke og slukke

Men flere landmænd, som alligevel ville være stoppet inden for de næste tre til fem år, lukker allerede nu, lyder vurderingen fra blandt andre Finn Udesen, Dansk Svineproduktion.

- I Sydeuropa er situationen allerede den, at der bliver slagtet flere søer end normalt, og det er et sikkert tegn på, at landmændene er i gang med at afvikle deres produktion, siger Finn Udesen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det scenarium er også så småt ved at være en realitet i Danmark. Så sent som i går hørte jeg en landmand sige, at han var i gang med at lukke ned, siger han.

Godt og skidt

Lige nu ligger noteringen 3,10 under den beregnede produktionspris på et kg produceret slagtekrop.

- Det gab afspejler markedet, som det er netop nu og er altså et udtryk for, hvordan udbud og efterspørgsel står i forhold til hinanden, siger Finn Udesen.

- Det vil altså sige, at der lige nu bliver produceret for meget i forhold til udbuddet. Dét, der skal til for at ændre på det, er en lavere produktionsmængde. For hvis udbuddet kommer ned, vil det have en afsmittende effekt på prisen, siger han.

- Det betyder så, at der er nogen, der må lukke ned?

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der er nogle kødproducenter, som kan leve med de høje foderpriser et stykke tid, blandt andet fordi de lige nu får to til tre gange så meget får deres planteavl, siger Finn Udesen.

- Men for dem der ikke er selvforsynende med kornhvede, gør det selvfølgelig ondt.

- Så det er min vurdering, at vi kommer til at se et midlertidigt fald i antallet af søer og smågrise.