Abonnementsartikel

Den 8. august gav SuperBrugsen 20 procent af dagens samlede salg af økologiske varer i samtlige 270 supermarkeder til Økologisk Landsforenings arbejde med at få landmænd til at lægge om til økologisk produktion.

Pengene gik ubeskåret til ”omlægningstjek”, hvor økologikonsulenter sammen med landmanden gennemgik gården fra A til Z og snakkede muligheder og udfordringer i omlægning til økologisk produktion igennem.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Største omlægning siden 2001

Nu er pengene blevet brugt og resultatet kan gøres op. Der er gennemført 41 omlægningstjek, og 20 af landbrugene har allerede besluttet at lægge om til økologi pr. 1. september 2007.

Det giver samlet 2294 hektar ny økologisk jord, der har været med til at sikre den største omlægning til økologi i Danmark siden 2001.

17 landmænd er fortsat i en afklaringsfase, hvor de overvejer omlægning i løbet af 2008. De resterende 4 har enten sagt direkte nej eller er skeptiske.

- Resultatet overgår al forventning. Opbakningen fra SuperBrugsen og kædens kunder har gjort det muligt for os at komme i tæt dialog med mange flere landmænd, som dermed fik overblik over, hvordan omlægning ville se ud netop på deres gård, siger Paul Holmbeck, direktør i Økologisk Landsforening, og fortsætter:

- At så mange lægger om har enorm betydning for miljøet og for dyrevelfærden, men også for landmændene selv, som får nogle spændende nye udfordringer med økologisk drift.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Økologisk Landsforenings faglige team har organiseret omlægningstjekkene og udført dem sammen med deres lokale samarbejdspartnere i Dansk Landbrugsrådgivning.

Stolte over resultat

I SuperBrugsen er foodchef Mette Maix meget tilfreds med resultatet.

- Vi er stolte over, at vi og vores kunder på denne måde bidrager til, at vi får flere økologiske råvarer i de kommende år i Danmark, siger hun.

- Med en stigning i salget sidste år på 20 procent og i år på foreløbig cirka 25 procent, forudser vi, at vi kommer til at mangle varer, hvis ikke flere landmænd lægger om. Nu er chancerne for at vi har nok økologiske varer i fremtiden blevet forbedret, siger Mette Maix.