Abonnementsartikel

Med BT 25 pillepresseren kan man producere CO2-neutrale brændselspiller til eget forbrug af markens affaldsprodukter

Stigende priser på olie har efterhånden fået mange til at udskifte oliefyret med et stokerfyr. Men hvorfor købe dyre importerede træpiller, hvis man bor på landet og dermed har gratis adgang til restprodukter som for eksempel raps- eller majshalm?

Nogenlunde sådan tænkte Brian Thomsen fra BT Biopresser i Dybvad i Nordjylland for et års tid siden, og derefter gik han i gang med at udvikle et bioanlæg, der kan presse brændselspiller af de produkter, som alligevel ville være gået til spilde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det blev til BT 25 pillepresseren, som nu har været på markedet siden først på sommeren 2007.

Ny type brændsel

Med BT 25 pillepresseren kan man fremstille brændsel af en høj kvalitet – og det vel at mærke af affalds- og restprodukter fra bedriften.

- Der er tale om en helt ny type brændsel, hvor det eneste, man skal tilsætte halmstubbene, er rapsolie eller et andet fedtstof, siger Brian Thomsen.

Pillepresseren egner sig derfor glimrende til mennesker, der er bosiddende på landet, og som har adgang til disse restprodukter.

- Det er folk med små og store landbrug, jeg har haft i tankerne, da pillepresseren blev udviklet, siger Brian Thomsen og tilføjer:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Og så har mit fokus også været at lave et produkt, som kunne producere piller med en meget høj brændværdi.

Det er lykkedes for den nordjyske opfinder. Pillerne af halmstubbe og olie har nemlig en ligeså høj brændeværdi som træpiller.

Aktuel netop nu

Netop nu er BT 25 pillepresseren høj-aktuel, og det er da også Brian Thomsens håb, at landmændene så småt har fået øjnene op for den nye pillepresser.

- Der går altid et års tid fra et produkt er udviklet, til det rigtig er blevet kendt. Men jeg håber da, at potentielle kunder med et behov for brændsel til deres stoker-anlæg efterhånden har fået nys om vores pillepresser, siger Brian Thomsen og tilføjer:

- For lige nu står de raps- og majshalmstubbe, der skal bruges til denne type pilleproduktion ude på markerne, og er klar til brug.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Lille og økonomisk

BT 25 pillepresseren er lille og effektiv, ifølge udvikler og producent Brian Thomsen, og med en anskaffelsespris, der ligger væsentligt under prisen på tilsvarende typer på markedet, er den også tilgængelig for de fleste.

- Vores pillepresser bør være attraktiv for mindre landbrug. For de pillepressere, der har været på markedet i længere tid, og som kan det samme som vores, ligger jo i millionklasen, siger Brian Thomsen.

BT 25-presseren har et lavt el- og vedligeholdelsesforbrug og kan forsyne to til tre ejendomme med stoker-brændsel eller tilskudsfoder til dyr, som pillerne også kan bruges til.