På Værum Vestergaard er slagtesvinestalden baseret på PIR-sandwichelementer. Den er 11 år gammel og fungerer fint.

Jørgen Berth på Værum Vestergaard har bygget til slagtesvin i flere omgange. For tolv år siden anlagde han en ny slagtesvinestald med PIR-sandwichelementer, som han i november 2007 fik Dansk Landbrug og Miljøministeriets Miljøteknologipris for på delegeretmøde.

Såvel ydervægge som lofter er lavet af PIR-sandwichelementer. Dengang var der ingen danske firmaer, der arbejde med den type paneler til svinestalde, derfor importerede han dem selv.

- Jeg satte grise ind i en panelstald for 11 år siden, så systemet er jo ikke helt nyt. Hele vores "gamle" stald er med PIR-plader. Det har kørt fint i over ti år. Væggene er perfekte, de holder, skaller ikke af og er lige så fine som da vi satte dem op, siger Jørgen Berth. Tagpladerne blev leveret af Hardeman og kommer fra Holland. De udvendige PIR-plader blev hentet hjem fra Korea. Grunden til to leverandører var ønsket om forskellige overfladefinish.

- Til ydervæggene valgte jeg dem fra Korea fordi de ligner brædder på klink og de kom i længder der passer over to spær, forklarer Jørgen Berth. Det eneste negative han kan sige om PIR-pladerne er at der gror alger på dem, ligesom der gør på alt andet udvendig beklædning.

Brandmyndighederne ville have beton

Det koster at være den første som prøver ting af. Det måtte Jørgen Berth sande, da byggeriet skulle godkendes af brandmyndighederne.

- PIR-paneler er godkendt til industrielt byggeri i stort set alle andre lande end Danmark. Men de danske brandmyndigheder forlangte, at vi skulle sætte en væg af letbeton op indvendig i stalden. Det gjorde byggeriet lidt dyrere, fortæller svineproducenten, der er ingeniør og har arbejdet med rør og isolering i mange år.

- Jeg kendte PIR-plader fra mit professionelle job og har samlet en masse erfaring om isolering og materialer. Derfor vidste jeg, at sandwichelementerne var oplagt til staldbyggeri. PIRs isoleringsevne, holdbarhed og brandhæmmende egenskaber afhænger af materialevalg og de midler der bruges til opskumning, forklarer Jørgen Berth.

Let at arbejde med

Svineproducenten fortæller, hvordan spærene er lavet med udvendige kiler, der gjorde det nemt at sætte rette vægge op indvendig. Tagkonstruktionen er også baseret på PIR-plader. Der har gjort anlægsarbejdet væsentligt hurtigere, fortæller Jørgen Berth.

- PIR-plader er fantastisk effektive og lette at arbejde med. Vi skulle lægge mere end 3000 m2 isoleret tag. Det tog tre dage for fem mennesker at lægge det.

Jørgen Berth er ikke i tvivl om at PIR-pladerne bliver populære i nyt staldbyggeri.

- De har i hvert fald indfriet mine forventninger, siger Jørgen Berth. Han forventer at sandwich-pladerne har en levetid på 30 år.

I den nærmeste fremtid sætter han grise ind i en total renoveret stald, projekt Space "Månegrisen". Her vil han demonstrere, at det er muligt at sætte ny teknologi ind i eksisterende bygninger.

Læs mere om Jørgen Berths slagtesvin og projekterne på Værum Vestergaard på Hyo.dk

Læs også om MRSA slusen som er verdens første på Hyo.dk.