Abonnementsartikel

Danmark indleder ny offensiv for kortere og ordentlige transporter af svin og kvæg

Justitsminister Lene Espersen (K) lægger op til en opblødning af den danske politik om maksimal otte timers transporttid for dyr. Hendes flertal er på forhånd i hus, da EU-ordfører Svend Auken (S) er med på opblødningen.

En blødere linje på for eksempel 10 eller 12 timer maksimal transporttid vil give EU-kommissær Markos Kyprianou bedre manøvrerum til at bevæge sig i dansk retning ved den næste opstramning af forordningen, mener Lene Espersen.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Opblødningen blev lanceret i europaudvalget fredag 28. september under et samråd om dyretransporter. Lene Espersen tilføjede, at ”Kyprianou er en guttermand, når det gælder dyrevelfærd”.

Europaudvalget lægger op til en dansk offensiv på dette område, og emnet vil i første omgang blive drøftet med EU-parlamentsmedlemmerne på mødet 12. oktober.

Embedsmænd fra justits- og forbrugerministerierne har netop været i Tyskland og Brussel for at forbedre samarbejdet om kontrol af dyretransporter og sikre, at kontrollen foretages.

- Det var et godt møde i Tyskland, siger Lene Espersen.

Det næste dansk-tyske møde om dyretransporter finder sted om et halvt år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Eksportforbud er udelukket

Et dansk totalforbud mod eksport af levende landbrugsdyr vil være i strid med EU-reglerne og en forkert løsning, fastslog justitsministeren i europaudvalget.

Hun satser blandt andet på gensidig information mellem landene og satellitovervågning.

I øjeblikket er der anlagt fire sager mod Justitsministeriet vedrørende tolkning og administration af reglerne om dyretransporter. I mindst en sag er der forelagt et spørgsmål for EF-domstolen til præjudiciel afgørelse. Det vil sige, at den danske domstol skal rette sig efter den.

Svend Auken foreslår et princip om gensidig anerkendelse af frakendelser ligesom man har et princip i EU om gensidig godkendelse, så det bliver umuligt for transportører at flytte forretningen til et andet EU-land eller oprette nye selskaber, når man har mistet en autorisation.

Svineøremærker

Lene Espersen erklærede sig positiv over for et forslag fra Anne Grete Holmsgaard (SF) om ”grisepersonnumre”, så der kunne holdes styr på svin hele vejen igennem.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det vil jeg gerne tænke over, sagde Lene Espersen og lovede at drøfte forslaget om ministerkolleger.