Abonnementsartikel

Byggeriet af Danmarks første Letstald synger på sidste vers i det vestjyske. Med en råpris per stiplads på 2.500 kroner, kan det blive fremtiden for dansk slagtesvineproduktion.

Sandwichelementer i stedet for beton. Vægventiler i stedet for vinduer. Smalle stalde i stedet for store haller. Landmanden kalder projektet back-to-basic. Johannes Kaasgaard er i gang med at etablere 7000 stipladser til slagtesvin på Skovlygaard ved Skjern. Det er Danish Farm Design der har designet stalden, der er den første Letstald i Danmark. Der bliver bygget syv ens bygninger med i alt 14 sektioner. Stik modsat de store og brede stalde, der sparer vægge, så går Johannes Kaasgaard tilbage til traditionen med smalle stalde på 13,6 meter med hurtigt overblik over stierne.

- Med sandwichelementer kan vi bygge smalle stalde igen. Vægge koster penge, men med sandwichelementer til en 1/3 del af prisen, kan vi komme back-to-basic. Vi har valgt at bruge sandwichelementer til vægge, men med traditionelle lofter. Ventilation via vægventiler kræver glat loft, siger Johannes Kaasgaard, mens han viser rundt på byggepladsen.

Bliv abonnent og læs hele artiklen

Prøv vores introduktionstilbud for kun 1 kr. første måned og få fuld adgang til alt indhold på Maskinbladet og de digitale udgaver af de faglige magasiner Agro, Bovi og Hyo foruden spændende funktioner som lytteliste, læseliste og favoritter
Få adgang nu
Allerede abonnent?
Opsig når du vil til udgangen af indeværende abonnementsperiode.
Tilbuddet gælder kun, hvis du ikke tidligere har abonneret på Maskinbladet.dk.