Abonnementsartikel

Planter har et indre ur, og dette påvirker reaktionen på glyphosat, viser ny forskning. Resultaterne kan potentielt reducere afgrødetab og forbedre høsten.

I en ny artikel, der blev offentliggjort den 16. august i tidsskriftet Nature Communications, skriver forskerne, at dødt plantevæv og langsommere vækst som følge af brug af glyphosat afhænger af tidspunktet for anvendelse af sprøjtemidlet og planternes indre biologiske ur. Det skriver ScienceDaily.

- Undersøgelsen antyder, at vi i fremtiden muligvis kan forbedre anvendelsen af nogle kemikalier, der bruges i landbruget og drage fordel af det biologiske ur i planter. Fremgangsmåder af denne type, der kombinerer bioteknologi med præcisionslandbrug, kan give økonomiske og miljømæssige fordele, siger Dr. Antony Dodd, der er universitetslektor på School of Biological Sciences ved University of Bistol og seniorforfatter til artiklen.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Ligesom mennesker har planter et indre ur, der er afgørende for at skelne dag og nat. Plantebiologiske ure yder et afgørende bidrag til deres vækst og afgrødernes reaktion i deres forskellige miljøer.

I undersøgelsen fandt forskerne frem til, at der var en afgørende betydning mellem det biologiske ur til en daglig ændring i den mængde herbicid, der er nødvendig for at påvirke planten, så en mindre dosis herbicid var nødvendigt på bestemte tidspunkter af dagen. Dette giver ifølge forskningsartiklen en mulighed for at reducere mængden af anvendte herbicider, hvilket sparer landmændene tid, penge og reducerer miljøbelastningen.