På Kalø Økologisk Landbrugsskole holdt Seges europæisk festival for gamle kornsorter med fokus på at give inspiration til dyrkning af højværdiafgrøder.

I slutningen af juni afholdt Seges "European Diversty Cereal Festival" på Kalø Økologisk Landbrugsskole - en festival med fokus på dyrkning af gamle europæiske kornsorter. Med andre ord var målgruppen for festivalen således ikke de landmænd, der har som hovedfokus at dyrke +10 tons foderhvede pr. hektar, men i stedet de landmænd, der ønsker at producere højværdiprodukter af blandt andet gamle kornsorter.

Man havde med festivalen et ønske om at involvere hele værdikæden - fra landmænd over møllere, bagere, bryggere og andre indenfor denne gren af branchen fra hele Europa. Festivalen blev arrangeret i samarbejde med tre europæiske organisationer, der alle arbejder med dyrkning af kultursorter, heriblandt det nordiske netværk "Nordic Heritage Cereal Network". Anders Borgen, der, udover at være en del af netværket, er planteforædler og stifter af forædlingsfirmaet Agrologica, indledte festivalen med at stille spørgsmålet: "Hvem kan tage æren for denne hvedesort?". Imens han holdt et strå i sin hånd, forklarede han, at det ganske vist var ham, der havde forædlet sorten ved at krydse dens to forfædre, men at disse sorter naturligvis også er forædlet af nogle andre, og således er han blot én af en lang række personer, der har bidraget til tilblivelsen af netop denne sort igennem de seneste 11.000 år.

Brygning og bagning

Gennem en lang række sessioner kunne man høre om erfaringer med dyrkning og forædling af de gamle kornsorter. Blandt andet fortalte Thyge Nygaard om erfaringer med brygning med spelt på Skovsgaard Gods, der er ejet af Danmarks Naturfond. Idéen opstod, da man en dag stod med 60 tons spelt, som man ønskede at forædle. Man ville gerne brygge, men kunne ikke få maltet spelten i den lille skala, man ønskede, og endte derfor med at bruge spelten som "råmalt" i øllen. Man har desuden fundet frem til en gammel, lokal bygsort, Langelandsbyg, der i fremtiden også vil indgå i brygning af øl fra godset, og således give produkterne en historisk og lokal forankring. Øllene fra Skovsgård sælges sammen med andre af godsets produkter i den tilknyttede gårdbutik.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind