Abonnementsartikel

Grimme har opdateringer på deres en- og to-rækkede kartoffeloptagere, og det er også blevet til en helt ny selvkørende optager. Det er blot nogle af nyhederne, man kan opleve på firmaets stand til Agritechnica

Maskinbladet – Tyskland

Grimme er klar til Agritechnica og den kommende sæson. Det kunne pressen ved selvsyn konstatere, da firmaet viste nyheder frem ved et arrangement i Tyskland for nylig.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Blandt nyhederne finder man både nye læggemaskiner, nye selvkørende optagere og også nogle af de eksisterende modeller af bugserede optagere har fået et frisk pust. Det gælder blandt andet SE 150-60, der er Grimmes mest solgte to-rækkede optager.

Optageren har fået et helt nyt rensesystem indbygget, og maskinen kan nu også fås med en ny to-trins sten-separator til særlige stenfyldte jorder.

Til 2008 får man også mulighed for at få Grimme SE 150-60 leveret med et nyt visuelt Can-bus-kontrolleret monitorsystem. Hvis systemet opdager et problem på optageren – eksempelvis på et af båndene – skifter monitoren automatisk over til det kamera, der overvåger den del på optageren.

Hos Grimmes en-rækkede optager SE 75-55 har man forøget kapaciteten ved at gøre den 2. bundkæde 30 procent større til en bredde på 900 millimeter. Desuden er der foretaget andre spidsfindigheder, som alt i alt har gjort, at Grimme under test med maskinen har kunnet opnå de samme kapaciteter som en standard to-rækket optager.

Lægger med rotorharve

En anden nyhed på Grimmes kartoffeludstyr er GL 34 T. Kartoffellæggeren er konstrueret, så det er muligt at montere en rotorharve på chassiset foran selve læggeren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dybden på rotorharven kan justeres hydraulisk, og via en Quick-fit løsning kan harven ifølge Grimme hurtigt afmonteres og benyttes separat efter en anden traktor.

Konceptet er blevet udviklet for at spare en arbejdsgang i marken for dem, som i forvejen skulle ud med en forudgående jordbearbejdning før lægning.

Ny selvkørende optager

Variotron 270 er navnet på Grimmes nye selvkørende kartoffeloptager. Den blev også vist frem under arrangementet, og mest interessant ved den nye maskine er de mange valgmuligheder af, hvordan selve rensesystemet kan tilpasses til den enkelte bruger.

Maskinen er tillige udstyret med en ny ringelevator, der har 30 procent større volumen i forhold til en traditionel elevator.

Variotron 270 har en tank på syv ton, og aflæsserbåndet er opdelt i tre sektioner, som kan styres individuelt fra kabinen. Det gør det muligt praktisk talt at lægge båndet helt ned i bunden af frakørselsvognene.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den selvkørende kartoffeloptager er udstyret med en Mercedes-Benz-motor på 280 hestekræfter. Alternativt kan man få lidt flere hestekræfter i maskineriet i form af en anden og større motor på 326 hestekræfter.

Ikke kun kartofler

Grimme gav også en lille prøvesmagning på deres udstyr til optagning af roer. Her viste firmaet blandt andet den store Maxtron 620 frem. Den seks-rækkede roeoptager bliver på Agritechnica vist med flere opdateringer – heriblandt et nyt bundkædesystem og en forbedret aftopper.

Den tyske virksomhed er relativ ny, når det gælder maskineri til roer. Men der er en helt enkel forklaring på, hvorfor den tyske virksomhed, der lige op ad tyske ZF, gik ind på dét marked. Maskinbladet fik lejlighed til at tale med Hans Grimme, 4. generation i familien Grimme og den nuværende ejer af firmaet.

- Vi begyndte med at fremstille maskiner til roer i 2003. Vi producerede i forvejen selvkørende kartoffeloptagere, og selv om vi er verdens største producent af kartoffeludstyr, er det stadig et forholdsvis begrænset stykantal, vi sælger af de selvkørende optagere.

- Teknologien til kartofler og roer minder om hinanden, så vi besluttede os for at konstruere en selvkørende roeoptager, så vi på bedre vis kunne få glæde af det store udviklingsarbejde, vi har lagt i de selvkørende optagere, fortæller Hans Grimme. Det blev startskuddet til roe-eventyret.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Firmaet Grimme er over 145 år gammel. De første mange år var det en smedevirksomhed, men i 1952 producerede Hans Grimmes far den første kartoffeloptager. I løbet af de første år solgte han 30 stk. til Holland, og navnet Grimme blev synonym med kartofler.

I dag beskæftiger virksomheden 900 ansatte og er i dag verdens eneste firma, der fremstiller et komplet program af udstyr til kartofler. Maskiner og redskaber fra Grimme importeres i Danmark af Hylleberg.