Abonnementsartikel

Et laboratorium på fire hjul er et nyt værktøj til forskningen i velfærd under transport

Ifølge reglerne skal alle dyr beskyttes mod overlast under transport. Søer er ofte i større risiko for at blive udsat for belastning end slagtesvin, da de typisk er ældre og kan have flere skader. Alligevel er der kun foretaget få systematiske undersøgelser omfattende transport af søer ? såvel i Danmark som i udlandet. Det er baggrunden for et projekt: SOTRANS, der gennemføres af Teknologisk Institut, Århus Universitet, Danish Crown og SPF i fællesskab.

Projektet bygger på viden fra en anden nylig gennemført dansk undersøgelse, hvis resultater tydede på, at det ikke kun er transportens varighed, der er vigtig for søernes velfærd, men i lige så høj grad forholdene under transporten. For at skaffe mere viden om, hvilke faktorer der reelt kan udfordre søer under transport, vil projektet, så detaljeret som muligt, dokumentere transportforhold og undersøge, hvordan de påvirker søernes velfærd. I projektet transporteres søer under kommercielle forhold med systematisk planlagte forsøgsbehandlinger, og der foretages en omfattende indsamling af data af høj kvalitet. Den indsats kræver fuldt fokus fra en lang række personer ? lige fra besætningernes medarbejdere, chauffører, vognmænd og personalet på slagteriet til forsøgsteknikere og forskere.

Bliv abonnent og læs hele artiklen

Prøv vores introduktionstilbud for kun 1 kr. første måned og få fuld adgang til alt indhold på Maskinbladet og de digitale udgaver af de faglige magasiner Agro, Bovi og Hyo foruden spændende funktioner som lytteliste, læseliste og favoritter
Få adgang nu
Allerede abonnent?
Opsig når du vil til udgangen af indeværende abonnementsperiode.
Tilbuddet gælder kun, hvis du ikke tidligere har abonneret på Maskinbladet.dk.