Abonnementsartikel

At Henry Kuhr har tænkt så store tanker med roer som omdrejningspunkt skyldes blandt andet en forkærlighed for roer som bestanddel i kvægfoderet.

- Jeg har i nogle år funderet en del over, hvordan vi kunne få roer tilbage i foderrationen, siger Henry Kuhr.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Foderdelen udgøres i øjeblikket af to tredjedele majs og en tredjedel græs med rapskager som proteinkilde.

- Jeg håber, at roerne kan gå ind og afløse en del af de nuværende foderkomponenter, siger han.

Roer er kæphesten

- Man skal efterhånden køre langt for at finde en roemark i dag, men roer har altid været en af mine kæpheste, blandt andet på grund af, at køerne optager dem hurtigt og dermed får en højere del grovfoder, siger Henry Kuhr.

- Majs er en god og nem afgrøde, men måske ikke den bedste afløser for roer, idet vi får for meget stivelse i foderrationen og dermed tendens til sur vom, som igen giver udslag på køernes ben, siger han.

- Desuden synes jeg, at græs er en lidt irriterende afgrøde. Man skal i marken fem-seks gange pr. slæt. Det er det noget nemmere med roer, siger Henry Kuhr.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Roerne er billige afgrøder med henblik på presning og separering, siger Henry Kuhr, der forklarer, at han meget gerne ser roer erstatte en del majs og græs på sine arealer og atter blive en fast del af fodersammensætningen.

- Vores erfaringer er i hvert fald, at køerne kvitterer godt for en foderration, der er optimeret med roer. Roer er den afgrøde, man kan få flest foderenheder på. Og i forhold til miljøet er roer en fantastisk plante, siger Henry Kuhr.

- Med roer har man mulighed for at udnytte hele planten i foderrationen, og vi har nemmere ved at gøre slagtekalvene færdige, siger han.

- Så jeg har et godt udgangspunkt ved at arbejde med roer, siger Henry Kuhr.