Et forskerhold fra Martin Luther University Halle-Wittenberg (MLU) har udviklet nye linjer af byg, der opnår godt udbytte selv under tørke. De nye linjer er kommet til verden ved at krydse almindelige bygsorter med forskellige typer af vild byg. Forskerne plantede derefter de nye linjer af byg på fem meget forskellige steder rundt om i verden og observerede planternes vækst. Det skriver ScienceDaily.
Forskerholdet skriver i tidsskriftet "Scientific Reports", at nogle af bygplanterne ikke kun var mere modstandsdygtige over for varme og tørke, men i mange tilfælde også opnår højere udbytter end lokale sorter. Byg er sammen med hvede og ris de vigtigste kornsorter, når det gælder brødfødning af verdens befolkning.
- Efterspørgslen efter fødevarer er stigende på verdensplan, og derfor skal dyrkning af ??disse kornsorter gerne give pålidelige udbytter. Men klimaforandringerne påvirker dyrkningsbetingelser verden over, og planter skal befrugtes og vandes hyppigere, siger planteforsker og professor Klaus Pillen fra MLU.
Vild byg har tilpasset ugunstige miljøforhold i løbet af millioner af år, og den har stadig en rig biodiversitet den dag i dag
- Klaus Pillen, planteforsker og professor ved MLU
Hans forskningsteam har gennem flere år studerer, hvordan man kan forbedre traditionelle kornsorter. Deres tilgang var at krydse visse industrielt anvendte bygsorter med vild byg.
- Vild byg har tilpasset ugunstige miljøforhold i løbet af millioner af år, og den har stadig en rig biodiversitet den dag i dag, siger Klaus Pillen.
Forskellige plantelinjer
Som led i forskningsarbejdet krydsede forskergruppen en typisk bygsort med 25 typer vild byg. Dette resulterede i 48 genetisk forskellige plantelinjer, som forskergruppen plantede på fem meget forskellige steder rundt om i verden: Dundee (UK), Halle (Tyskland), Al Karak (Jordan), Dubai (De Forenede Arabiske Emirater) og Adelaide (Australien).
Hvert af disse steder har sine egne dyrkningsforhold. Australien og Dubai har salte og tørre jordarter, mens byggen i Al Karak og Dubai skal kunne modstå varme og tørke, og i Tyskland og Storbritannien får markerne tildelt ekstra kvælstofgødning for at øge afgrødernes udbytte. I dyrkningsperioden observerede forskerne væksten og sammenlignede resultaterne med lokale sorter fra en kontrolgruppe.
- Vi valgte derefter planter fra vores dyrkning, der voksede særligt godt på stedet og undersøgte deres genetiske materiale nærmere, siger Klaus Pillen og fortsætter:
- Vores undersøgelse viser også, at timingen for planteudvikling er ekstremt vigtig i det, det sikrer maksimal udbytte selv under vanskelige forhold.
Det indbefatter for eksempel mængden af ??dagslys, der varierer alt efter breddegrad.
- I det nordlige Europa er det mere fordelagtigt for planter at blomstre senere. Jo tættere du kommer på ækvator, er det bedre for planter at udvikle sig meget hurtigere, forklarer han. I opfølgningsprojekter vil forskergruppen undersøge det genetiske materiale yderligere for at få mere detaljeret viden om planternes stresstolerance.