Abonnementsartikel

De stramme hjemlige regler for transport af svin har mere eller mindre lukket transporten af svin til fjerne egne af eksempelvis Rusland. Der er imidlertid danske firmaer, som har gang i store satsninger med etablering af svineproduktion i netop Rusland, og de er afhængige af at få danske svin og dermed avlsmateriale sendt derover.

Det får nu nogen til at gå helt ny veje, skriver Jyllands-Posten.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Rådgivningsvirksomheden Dan-Pig, står gennem investeringsselskabet Dan-Invest selv for to af de største svineprojekter i Rusland, og fra næste måned vil man her begynde at flyve svin af sted til Rusland.

På den måde slipper man for at tænke på, at svinene kun må transporteres i to gange 24 timer med hvil imellem.

Fra november indledes den første store transport af svin via luftbro fra enten Billund eller Hamborg til forskellige egne af Rusland. I første omgang er det planen at sende 10.000 af sted i løbet af det kommende år.

- Vi skal have danske gener til Rusland, som kan anvendes i opbygningen af svineproduktionen, så den i fremtiden kan være lokal. Derfor skal vi som indledning have et større antal søer til Rusland. Men transportreglerne gør, at vi ikke kan anvende landevejen, siger Kent Skaaning, som er bestyrelsesformand i Dan-Pig og Dan-Invest.

Selv om løsningen er væsentlig dyrere end at sende svinene af sted med lastbil, er der ifølge formanden ingen anden udvej.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi er nået frem til, at det er den eneste realistiske løsning. Derfor er vi klar til at betale prisen for at sikre den rette dyrevelfærd og overholdelse af reglerne. Vi siger selv, at dyrene transporteres på business class. De skal jo på arbejde, siger Kent Skaaning til Jyllands-Posten.

Hvert fly kan transportere omkring 500 svin ad gangen.