Abonnementsartikel
USA, Canada og Danmark står for over 75 procent af svinekødseksporten til Japan
Makinbladet, Tokyo, Japan
Japan er et af de vigtigste markeder for dansk svineproduktion, og for Danish Crown har det i flere år været det vigtigste, når det gjalt afsætningen af svinekød.
Alligevel ser man ikke Danish Crown-mærket i forbindelse med salget af svinekød og svinekødsprodukter til de japanske forbrugere.
Hos en af aftagerne af dansk svinekød, Sagami Ham, begrunder direktør M. Manabe det med, at der ikke er krav om mærkning med oprindelsesland, når forarbejdede produkter sælges.
I Sagami Ham, der har fire fabrikker rundt om i Japan, importeres dansk, amerikansk og canadisk svinekød, foruden at der bruges en del japansk svinekød.
Direktøren er af konkurrencemæssige grunde meget forsigtig med at røbe for mange detaljer om mængderne, men kan dog oplyse, at over 50 procent af det anvendte svinekød er dansk svinekød. I de fleste produkter anvendes de forskellige nationaliteter alt efter, hvilke indkøb der er foretaget, men når det drejer sig om fremstilling af japansk bacon er det altid dansk svinekød, der er råvaren, oplyser M. Manabe.
På spørgsmålet om, hvorfor fabrikken vælger dansk svinekød, svarer direktøren:
- På grund af stabilitet i leverancerne og ensartethed i kvaliteten.
Forpligtelser på markedet
Den danske eksport af svinekød startede i 1973, hvor 30 ton blev sendt af sted. Allerede året efter var mængden fire-doblet og 20-doblet igen det efterfølgende år.
Derefter steg eksporten jævnt og rundede 100.000 ton i 1988, og i 2000 var mængden nået over 200.000 ton.
Størst var eksporten i 2004, hvor den danske eksport lød på 268.000 ton, hvilket tegnede sig for 31 procent af den mængde svinekød, Japan importerede det år.
Efterfølgende er denne mængde faldet til omkring 200.000 ton, hvilket er et mere normalt niveau, forklarer direktør Erik Lauridsen, chef for Danish Crowns salgsselskab i Japan, Foodane.
Erik Lauridsen betegner den store eksport i 2004 som usund, fordi det medførte, at 80 procent af Danish Crowns mørbrader gik til ét marked, og en sådan afhængighed af et enkelt marked er ikke ønskelig. Tværtimod anser han det for optimalt at have tre markeder, der efterspørger de samme dele af grisen, som det er tilfældet nu, hvor midterstykkerne både afsættes i England, i Japan og i Australien.
- Når ét marked ikke betaler så højt, kan varerne dirigeres til de andre to markeder. Men det er ikke seriøst helt at forsvinde fra et marked. Med den volumen, vi afsætter, har vi også en forpligtelse til at forsyne markedet, når tiderne ikke er så gunstige, siger Erik Lauridsen.
- Med den store eksport til Japan i 2004 viste vi, at vore kunder kunne regne med os, når der var problemer. Det var dengang, der var udbrud af BSE, og andre markeder blev lukket for eksport til Japan. Med vores øgede eksport var vi med til at lukke det hul, der opstod, siger Erik Lauridsen.
Godt 20 procent fra Danmark
Totalt importerer Japan i 2006 og forventeligt i 2007 cirka 40 procent af sit forbrug af svinekød.
Den hjemlige produktion har de seneste 10 år ligget konstant på 870.000-900.000 ton. Derimod har importen svinget en del fra godt 500.000 til godt 870.000. Importen var højst i 2005, hvor den for første gang nåede over den hjemlige produktion.
Eksporten fra Danmark omfatter på grund af afstanden kun frosset svinekød. Af den importerede mængde frosset svinekød kommer cirka 30 procent fra Danmark. Totalt udgør mængderne fra Danmark godt 20 procent af den importerede mængde svinekød.
Vigtigste eksportør af svinekød er USA med cirka 35 procent af mængderne, mens Danmark og Canada er nogenlunde lige vigtige eksportører med hver godt 20 procent. Derefter kommer lande som Mexico og Chile, der hver især dækker godt seks procent af importen.
Tidligere var Taiwan den vigtigste eksportør til Japan, men siden 1998, hvor der var udbrud af M&K på Taiwan, har der i statistikken stået 0 ud for eksporten herfra.
Prioriterer fødevaresikkerheden
Importen til Japan bestemmes således i høj grad af sygdomsudbrud i de enkelte lande. Ligeledes har japanernes tiltro til eksportlandenes fødevaresikkerhed stor betydning.
Tidligere var der på de danske slagterier udstationeret skiftende japanere, hvis rolle var løbende at kontrollere slagteriernes opfølgning på fødevaresikkerheds-bestemmelserne.
Denne mand pr. slagteri er nu erstattet af én person, der kontrollerer alle danske slagterier stikprøvevis ved siden af, at han også besøger andre EU-landes slagterier, der ligeledes har en eksport til Japan.
De senere år er en del slagterier i andre EU-lande blevet Japan-godkendt, men i forhold til den danske eksport er det fortsat beskedne mængder, der fra andre EU-lande krydser den japanske grænse. Men mængderne er dog stigende, og eksporten fra 10 andre EU-lande udgør i indeværende år næsten 50 procent af den danske eksport.