Abonnementsartikel

Med en god beliggenhed, støtte fra familien og med gode samarbejder i ryggen, har Peter Helms i snart 20 år drevet enkeltmandsfirmaet Traktorgården i Stouby, hvor han sælger og reparerer traktorer, landbrugsmaskiner, plæneklippere med mere

Indrammet af en gul Mercedes-varevogn, der fungerer som rullende værksted, og en stribe Same- og Ford-traktorer finder man Traktorgården i Stouby – midt på hovedvejen mellem Vejle og Juelsminde.

Her har Peter Helms i snart 20 år drevet sit enkeltmandsfirma med støtte fra sin kone, deres søn – og en enkelt lærling fra tid til anden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg havde været i branchen i 15 år, da lysten til at starte for mig selv for alvor trængte sig på, fortæller Peter Helms, der reparerer traktorer, landbrugsmaskiner, plæneklippere med mere.

Han er autoriseret Same-forhandler, og han forhandler Stiga-maskiner samt øvrige småsmaskiner fra blandt andre Briggs & Stratton. Derudover køber og sælger han brugte traktorer.

Slag i slag

- Jeg begyndte med at få forhandling af Same-traktorer, og den forhandling har kørt siden. I årenes løb er der kommet flere områder til. Blandt andet er vi gået mere over til køb og salg af brugte traktorer i takt med strukturudviklingen i landbruget, fortæller Peter Helms.

Han plejer gerne at sige, at indkøringsfasen nærmest ikke er ovre endnu for virksomheden, der siden begyndelsen har været åben for nye forretningsområder, nye kunder og nye udfordringer.

- Der var ikke en fastlagt langsigtet plan, da jeg begyndte for mig selv. Både i de første lidt tynde år og i årene siden har vi taget det, der kom. Jeg tænkte ikke i begyndelsen, at jeg ville sidde her på 20. år. Men det er gået slag i slag for os, siger Peter Helms.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Lige i smørhullet

Et hurtigt kig i kalenderen viser, at der også den kommende tid bliver nok at se til for virksomheden. Traktorgården kan i december 2007 fejre 20 års jubilæum som virksomhed og som Same-forhandler.

Desuden har man planer om at flytte virksomheden til Hatting ved Horsens, hvor man kan få nogle større rammer. Efter planen er Traktorgården indflytningsklar i Hatting først i foråret 2008.

Men indtil da befinder Peter Helms sig særdeles godt i Stouby, hvor placeringen ud til Vejlevej har været en god allieret for virksomheden.

- Vi ligger centralt i denne del af trekantsområdet. Ja, vi ligger jo lige i smørhullet.

- I det daglige beskæftiger vi os mest med det nære lokalområde. Men folk er begyndt at komme lidt længere fra, så vores distrikt ligger mellem Kolding i syd, Brande i vest og op til Århus i nord, siger Peter Helms.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har endda solgt en traktor til Færøerne, fordi en mand kom forbi vores virksomhed og blev nysgerrig, fortæller han.

Frisk tone

Udover en god beliggenhed håber Peter Helms, at omgangstonen er med til at fastholde og tiltrække kunderne.

- Det er vigtigt for mig, at der er et tæt forhold mellem kunderne og mig. Det kan godt mangle på de store arbejdspladser. Når nogen ringer op til mig, kan jeg huske personen, hvad vi reparerede sidste gang, og hvilket problem, der måske er under opsejling denne gang.

- Og det virker som, at kunderne tager godt imod min facon. Til daglig er der i hvert fald en frisk tone mellem kunderne og mig, siger Peter Helms, der mener, at det er vigtigt, at kunderne får noget ekstra med, når de handler hos en mindre virksomhed.

Samarbejde er guld værd

Peter Helms ved godt, at det handler om at være fagligt opdateret, hvis servicen skal være i orden. Derfor har han de sidste mange år været på kursus i mindst en uge om året for at holde sig ajour med den tekniske udvikling.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi lever jo af reparationer. Salgssiden bidrager også med den del, men det varierer meget, så det er primært reparationer, der trækker læsset, siger han. Peter Helms er derfor glad for sit gode samarbejde med Same, med importørerne og med andre maskinhandlere.

- I værkstedet er jeg ikke så fokuseret på, hvilken farve, traktoren har, så gode kontakter og et godt samarbejde er guld værd, netop fordi vi arbejder med så mange forskellige ting, siger han.

- Vi arbejder fortrinsvis med lidt ældre traktorer, og vi mærker måske en effekt af, at nogen med lidt ældre maskiner helst søger mod lidt mindre virksomheder. Vi plejer at sige, at jo større de store virksomheder bliver, jo stærkere kan vi stå inden under, siger Peter Helms.

Lunt i svinget

Lige som salget af Same er begyndt at køre bedre og bedre, er det i det hele taget blevet nemmere for Traktorgården, efterhånden som virksomheden har været der i flere år.

Peter Helms har dog oplevet, at grænsen mellem arbejde og fritid kan flyde i et enkeltmandsfirma.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- I det mest grelle tilfælde, blev jeg vækket klokken tre om natten for at reparere en hydraulikslange. Men jeg ser det som en styrke, at vi trods alt kan gøre det, siger Peter Helms, der lige nu benytter en sjælden mulighed for at puste lidt ud.

- Der er faldet lidt ro på efter en travl sommer. Men jeg går da og overvejer, at vi måske skal være en mand mere i virksomheden, siger han.

Der er også mulighed for, at hans søn kommer til at spille en større rolle i foretagendet, men indtil videre er Peter Helms glad for, at sønnen trækker i arbejdstøjet, så snart han er hjemme.

- Det er netop lysten, der er med til at holde vores virksomhed i gang. Hvis ikke vi havde lysten som drivkraft, var der ingen butik her, siger han.

- Vi tager det, der byder sig, og vi spænder over hele repertoiret. Så det står ok til for virksomheden. Jeg vil sige, at vi ligger lunt i svinget, siger Peter Helms.