Abonnementsartikel

Hos Dansk Maskin Salg er tålmodighed en af dyderne. For Erik Jørgensen handler det om at tage den fornødne tid til kunder, samarbejdspartnere og medarbejdere

- Jeg bestemte mig fra begyndelsen for, at vi ikke skulle være en traditionel maskinforretning, og vi skulle ikke bare ansætte på livet løs. Det har selvfølgelig været vanskeligt at holde den del nede, men det er en kunst, vi prøver at efterleve.

Sådan siger Erik Jørgensen, indehaver af Dansk Maskin Salg i Ølgod. Han etablerede virksomheden i 1980. Inden da lå det nu ikke lige i kortene, at han skulle være maskinhandler.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Han er født på en gård i Vendsyssel og blev uddannet på store landbrug i Jylland, på Fyn og på Sjælland – med en lille afstikker til England.

Siden fulgte job som maskinsælgere hos fire forskellige virksomheder, og der fik Erik Jørgensen smag for sælgerjobbet og for maskinbranchen. Han begyndte som selvstændig i 1980.

Bar mark og nul kunder

- Der skulle simpelthen ske noget. Jeg købte grunden her på Energivej, hvor jeg begyndte på bar mark og uden kunder, fortæller Erik Jørgensen med glimt i øjet.

Siden er området omkring Energivej lige nord for selve Ølgod by blevet tættere bebygget og er et driftigt industrikvarter. På samme måde er Erik Jørgensens virksomhed vokset. Han begyndte med at købe traktorer fra England, men han har siden ændret fokus og taget nye områder ind.

Dansk Maskin Salg fokuserer på græsklippere til mark, skov og frugtplantager samt græsklippere til park, sportspladser og golfbaner. Desuden forhandler virksomheden fejemaskiner, Marston-tipvogne, fuldfodervogne og diverse brugte maskiner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Major er flagskibet

Siden Dansk Maskin Salg i 1992 begyndte at importere de irske Major-klippere, har de grønne maskiner fra den grønne ø udviklet sig til at blive flagskibet for Ølgod-virksomheden.

- Med arbejdsbredder fra to til over seks meter råder vi over et meget stort udvalg til landbruget og til have-/park-sektoren. Vores program omfatter slagleklippere, rotorklippere og rotor/tromleklippere, siger Erik Jørgensen.

- Det er en stor fordel, at Major er så specialiseret en virksomhed. Det er der en vis stabilitet over. Vi kan være sikre på, at klipperne bliver ved med at være deres hovedområde.

- Det er vigtigt, at folk stoler på produktet, og Major er gode til at udvikle sig hele tiden, og vi har et godt samarbejde med dem, siger Erik Jørgensen.

Gode kontakter

Han klarer selv den daglige drift af forretningen og tager så folk ind efter behov.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg har nogle særdeles dygtige personer at trække på, når tid og evner ikke rækker. Det er hovedsagelig til reparationsopgaver samt transport- og revisor-assistance, siger han.

- Jeg har faste kontakter, som jeg oftest går til i forbindelse med reparationer, særligt benytter jeg mig af en dygtig smed og en god altmuligmand.

- Det er en dejlig fri og uafhængig arbejdsform. Det kan godt være, at jeg betaler medhjælperne noget mere i timen, end hvis jeg havde fast ansatte, men jeg er til gengæld sikker på at have folk, der kan deres kram, siger Erik Jørgensen.

Kræver tålmodighed

På samme måde har han set sig for med hensyn til samarbejdspartnere.

- Jeg har selv støvet fabrikker og produkter op, og jeg har så været heldig med, at nogen har troet på mig. Det betyder enormt meget at have et godt forhold til fabrikkerne, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I forhold til kunderne fokuserer Erik Jørgensen blandt andet på, at virksomheden har et stort lager af maskiner og reservedele.

- Jeg er ikke tilpas, hvis maskinen eller reservedelen ikke er på lager, når kunden ønsker den, siger Erik Jørgensen, der kan konstatere, at Dansk Maskin Salg stille og roligt har konsolideret sig.

- Der går relativt lang tid med at løbe det hele i gang. Men man skal have tålmodighed, hvis man vil starte sådan noget op. Man kan ikke tvinge succes igennem, siger Erik Jørgensen.

Kundenettet er stille og roligt blevet udvidet, og da fokus er blevet flyttet fra traktorer til klippere, har det ikke været nødvendigt med de store udvidelser hos Dansk Maskin Salg, der råder over en hal på 700 kvadratmeter og en grund på knap én hektar.

Konsolideringen betyder, at Dansk Maskin Salg lever op til sit navn med hensyn til kundenettet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det ligger i navnet, at vi fra begyndelsen skulle have kunder over hele landet. Vi ligger godt ud til hovedvejen, så folk kan se os og finde os, siger Erik Jørgensen.

Søger friske kræfter

Med kunder over hele landet keder Erik Jørgensen sig ikke.

- Vi har travlt, og vi kan bedst lide at have travlt skriver Erik Jørgensen på sin hjemmeside, hvor han i to-tre år har søgt en sælger/mekaniker, som på længere sigt kan blive medejer/ejer.

- Hvad alderen angår, kunne jeg godt stoppe. Men så længe man har et godt helbred, er det ikke noget problem. Men det er der jo ikke nogen garanti for i al evighed. Derfor søger jeg en ejer/medejer for at sikre den fortsatte drift, siger Erik Jørgensen.

Han understreger, at der ikke er tale om en vild jagt efter en løsning her og nu.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Står der pludselig en seriøs person, vil det være fint. Men det store søgnings-maskineri bliver ikke sat i gang, så længe jeg synes det er sjovt at drive forretningen her. Jeg kan godt tillade mig at være kræsen, siger Erik Jørgensen.

- Jeg er interesseret i én, som kan køre virksomheden videre i samme ånd, så vi viderefører det gode samarbejde med fabrikkerne og fastholder vores forpligtelser over for kunderne, siger han.

Nøjes ikke med 37 timer

Der har indtil nu været en meget seriøs henvendelse blandt tilbagemeldingerne, men det blev dog ikke til noget.

- Så jeg har god tid til at holde udkig efter en seriøs person med lyst til dette virke – og med mod på mere end 37 timer om ugen, siger Erik Jørgensen.

Han fremhæver, at man skal være fleksibel, hvis man vil stå i spidsen for sit eget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Sommerferie – det er noget, de andre holder. Men om vinteren, når der ikke er så travlt, prøver min kone og mig at holde mindst 14 dages ferie under varmere himmelstrøg, siger Erik Jørgensen.

Han mener, at arbejdstimerne er godt givet ud til en virksomhed, der har det temmelig godt.

- Vi er inde i en god udvikling, og vi har et godt produktprogram, der er til at overskue. Vi siger løbende nej til nogle ting for at holde fokus på vores hovedområder. Vi må ikke blive så bundet af produktområder, at vi ikke kan sætte den fornødne tid af til kunderne, siger han.

- Man kan med 100 procents sikkerhed ikke nøjes med en 37 timers arbejdsuge, men det er et interessant job, hvis man kan lide at have med mennesker at gøre. Arbejdet er særdeles alsidigt, når man har lyst til at have fingrene i det hele. Men det skal man give sig tid til, siger Erik Jørgensen.