Abonnementsartikel

Finansiel uro påvirker renten

Efterårets rentetilpasning er påvirket af den internationale finanskrise. Realkredit Danmark er klar til at tage imod kunderne – med både nye produkter og udvidet rådgivning.

Problemerne omkring subprime i USA har givet uro på finansmarkederne. Subprime er den del af obligationsmarkedet, som dækker lån til husejere med en tvivlsom kreditvurdering. De betaler en højere rente og kom i problemer, da renten steg i USA.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Subprime-lånene er solgt videre til investorer i en ompakket udgave, så den reelle risiko har været skjult for investorerne. Efterhånden som renten er steget markant på subprime-lånene, er flere boliger røget på tvangsauktion. Tabene er kommet bag på investorerne, som ikke kendte den dårlige kreditkvalitet i de puljer af lån, de havde investeret i.

Tillidsbrud

Det har ødelagt tilliden mellem banker og investorer. Ingen ønsker at låne penge til hinanden.

Banker med behov for at låne penge har ikke adgang til den likviditet, de skal bruge. Det svarer til bankkunder, der pludselig mister tilliden til deres bank og hæver alle deres penge på én gang.

Tabene på subprime-lånene for de enkelte investorer har ikke været alarmerende. Det er den bristede tillid bankerne imellem, der er det reelle problem.

Som følge af krisen sænkede den amerikanske centralbank i september renten med 0,50 procentpoint, og der ventes en yderligere rentesænkning i slutningen af oktober.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Uroen i USA har smittet af på renteudviklingen i Europa, således at de forventede rentestigninger fra ECB er udeblevet. Derfor forventer Realkredit Danmark, at renten på den korte bane vil falde en smule ovenpå den finansielle uro. Tabel 1 kilde: Danske Bank koncernens renteforventninger

Nye låneprodukter

Rentekurven er utrolig flad og merprisen for et fastforrentet lån er historisk lav i forhold til de variabelt forrentede låntyper.

En del landmænd overvejer at gå i fast rente. Ved at betale en smule mere har man samtidig chancen for en fremtidig konverteringsgevinst samt sikkerheden ved at have en fast rente i hele lånets levetid.

- Vi forventer, at renten skal falde på den korte bane (tabel 1). Hvis man er enig i den betragtning, kan der være idé i at vælge et kortrente-produkt som RD Euribor3™ eller RD Cibor6®, hvor renten fastsættes henholdsvis 4 og 2 gange årligt. RD Euribor3™ og RD Cibor6® er meget velegnede for landmænd, der vil dække sig af med renteloft, valuta- og renteswaps, siger chefkonsulent Vivi Lindahl Christensen.

Ud over de mere kendte produkter har Realkredit Danmark netop lanceret nyskabelsen RenteDyk™. Det er en lånetype, hvor renten kun kan falde – aldrig stige. RenteDyk™ fås både i DKK og EUR.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vivi Lindahl Christensen understreger, at det under alle omstændigheder er en god idé at kontakte sin landbrugsrådgiver og revisor i god tid for at få afklaret, om ens eksisterende lån skal justeres i forbindelse med rentetilpasningen.

Realkredit Danmarks Landbrugscentre ligger i fysisk nærhed af Danske Banks Finanscentre, som har stor ekspertise indenfor brugen af finansielle instrumenter. Dermed har Realkredit Danmark mulighed for at yde totalrådgivning om gældsporteføljen.