Abonnementsartikel

- Vanvittig situation, kalder ansat i Dansk Svineproduktion det nuværende foder-svinekød-bytteforhold – DPL Invests foderudgifter stiger 30-35 millioner kroner, hvis foderpriserne forbliver på det nuærende niveau

Høje foderpriser og lave slagtesvinenoteringer er en farlig cocktail. Det erfarer svineproducenter verden over for tiden.

Men det bliver endnu værre, hvis de kombineres med lave smågrisepriser og en produktion uden jordtilliggende og dermed mulighed for selv at have korn at putte i foderblandingerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En sådan giftig cocktail er der også en del svineproducenter, der oplever.

En af dem er selskabet, DPL Invest, der er involveret i 18 svineproduktioner i Danmark og Tyskland.

Opsagte kontrakter

DPL Invest producerer cirka en halv million smågrise om året. 100.000 af dem fedes op, mens 400.000 smågrise sælges. En del sælges i Tyskland, og her oplever DPL, at kontrakter opsiges af tyske slagtesvineproducenter, der enten helt vil stoppe produktionen eller prøve lykken på spotmarkedet i stedet for.

Derfor har DPL Invest 100.000-150.000 smågrise på årsplan, som det kniber med at få en fornuftig pris for, oplyser administrerende direktør Johs. V. Hansen.

- Foderudgiften i DPL-produktionerne ligger normalt på omkring 90 millioner kroner. Den udgift vil stige 30-40 procent, siger Johs. V. Hansen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Pengene fosser ud

Den stigning svarer til 30-35 millioner kroner, og den vil få DPL-resultatet for indeværende regnskabsår til at vende totalt.

Regnskabsåret tegnede ellers godt, men på grund af omlægning af regnskabsåret udvides det med oktober kvartal, og det kan dræne regnskabet for overskud.

Ifølge en af aktionærerne i selskabet ”fosser pengene ud af selskabet for tiden”.

DPL-Invest har ellers haft overskud over de seneste par år på i alt næsten 10 millioner kroner efter et par år med store underskud.

Pynten af årsresultatet

Om udviklingen siger Johs. V. Jensen, at 4. kvartal med sine røde tal ”vil tage pynten af årsresultatet”.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg har ellers fået en god struktur i selskabet, efter at vi for tre år siden ændrede på systemet. Vi har for eksempel centraliseret nogle af funktionerne, og vi har fået en tættere opfølgning på økonomien. Det gav lidt turbulens, og nogle aktionærer købte sig ud af selskabet. Men jeg mener, vi har fået en struktur, der passer til den tid, vi lever i, siger Johs. V. Hansen.

Vil ekspandere i udlandet

DPL besluttede også for nogen tid siden ikke at engagere sig yderligere i dansk svineproduktion, men ekspandere i Østeuropa.

Her er det blevet til investeringer i en svineproduktion i Østtyskland og én i Slovakiet, som dog efterfølgende er solgt til de to danske medinvestorer.

- Aktuelt bruger vi alle vore kræfter på at minimere tabet af det dyre foder, men bagefter vil vi da kigge os om efter nye investeringsmuligheder, siger DPL-direktøren.

Mangler 2.750 kroner pr. so

At det gør ondt – rigtig ondt endda – på ikke bare DPL, men på en del danske svineproducenter, er åbenlyst for enhver, når afdelingsleder Finn Udesen, Dansk Svineproduktion, udregner den aktuelle økonomi i svineproduktionen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Med det seneste noteringsfald (for uge 42) indregnet er DB i sohold med smågrise 750 kroner pr. so. Men der skal minimum 3.500 kroner til at dække renter og afskrivninger. Det vil sige et underskud pr. so pr. år på 2.750 kroner, siger Finn Udesen.

- Foderet er ganske vist faldet 20 kroner, men det er måske forbigående, fordi det skyldes majshøsten. Og det seneste noteringsfald er måske ikke det sidste. Der er store slagtninger overalt, men vi ser ikke slagtevægten falde, så det tyder endnu ikke på, at produktionen falder.

- Det er simpelthen vanvittigt dette her. Jeg erindrer ikke lignende, lyder det fra Dansk Svineproduktions tal-mager, som ikke for tiden kan finde meget at pynte produktionstallene med.

Tror på kødmangel i det nye år

Så er tonerne mere optimistiske fra DPL-direktøren.

- Det plejer ikke at hjælpe at pibe, og jeg tror da på, at der bliver balance igen. Jeg tror faktisk det kommer til at gå stærkt i det nye år. Foderprisen falder, og der slagtes en del søer både her i landet og sydpå, og det giver færre kg svinekød, så der ligefrem opstår mangel på svinekød, når vi kommer lidt hen i det nye år, lyder meldingen fra Johs V. Hansen.