Abonnementsartikel

Røde køer i landskabet skal være med til at holde prisen på mælk oppe – og det kan der komme en helt ny mælk ud af

Landsforeningen Danske Mælkeproducenter (LDM) vil i den kommende tid opfordre foreningens medlemmer til at stille en rød ko op ved deres bedrift. På koen står der ”Fair mælk”, og det står for en fælles indsats for at holde fast på, at en liter mælk bør koste mindst 40 eurocent, som svarer til tre danske kroner.

Kampagnen er ikke kun et dansk fænomen, men en del af en kampagne, som foreninger af mælkeproducenter i 13 EU-lande i fællesskab har skudt i gang.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I første omgang er kampagnen ment som en opfordring til mælkeproducenter om at stå sammen om et krav om, at prisen på mælk bør være mindst 40 eurocent pr. liter. Altså en fælles markering over for mejerierne.

Men også forbrugerne vil blive inddraget i kampagnen. Meningen er, at forbrugerne skal genkende den røde ko efter en tur ude i det danske landskab og i sidste ende møde den samme ko på mælkekartonerne i supermarkedet.

Altså en ny mælk, som man køber med sikkerhed for, at mælkeproducenten har fået en fair pris for sit produkt.

- Det kan meget vel tænkes, at vi indleder et samarbejde med mejerier, som vil tappe vores mælk, siger Niels Lund, der er medlem af LDMs forretningsudvalg og bestyrelsesmedlem i European Milk Board.

- Men der kommer ikke til at stå Arla eller andre mærker på kartonerne sammen med den røde ko. Mærket er vores, og det er ikke til salg, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Østrig er foran

Ideen bag aktionen stammer fra Østrig, hvor det ved hjælp af synlighed og information er lykkedes at få sympati for, at ordentlig mælk koster en fair pris.

I Østrig stiger salget af mælk til den højerepris, og flere og flere butikker og supermarkeder ønsker at sælge mælken. Den østrigske aktion har været så iøjnefaldende og succesfuld, at organisationen har modtaget en officiel pris for god markedsføring af mælk.

I en pressemeddelelse skriver Landsforeningen Danske Mælkeproducenter, at vi i Danmark er tilbøjelige til at reagere med ord som: ”Det går ikke i Danmark”, ”Vi har forbrugerne og supermarkederne imod os”, ”Pressen taler forbrugernes sag” og så videre. Den eneste kommentar østrigerne har til den holdning er: ”Sådan sagde de også her”.

Erfaringerne fra Østrig viser, at en helhjertet indsats for at åbne forbrugernes øjne og forklare sammenhængene i landbruget er vejen til forståelse.

I dag forbinder forbrugerne i Østrig synet af store plastic-køer i nationale farver med konceptet Fair Mælk, og mange støtter mælkeproducenternes arbejde ved at købe almindelig mælk til en pris tæt ved det dobbelte af billigste kvalitet. Indsatsen fra de østrigske mælkeproducenter har været med til at hæve det generelle prisniveau for mælk i butikkerne.