Abonnementsartikel

Luftrenser kan fange 89 procent af staldens ammoniak

Bacon-os får skyld for meget, men nu har Munters lavet en luftrenser, der kan rense 89 procent ammoniak fra staldluften. Luftrenseren til svinestalde kaldes populært for MAC Bacon.

-Som den eneste på teknologilisten, kan Munters luftrenser MAC sikre 89 procent reduktion af ammoniak fra staldventilationen, fortæller Merete Lyngbye. Hun er ingeniør hos Munters, og har været med til at lave version 2.0 af luftrenseren, der kan hjælpe svineproducenterne med at overholde miljøkrav.

Artiklen fortsætter efter annoncen

-Det er ikke bare miljøteknologi, det er også arbejdsmiljø, derfor vendte vi tårnet om og lagde luftrenseren ned. Så er man fri for at kravle på loftet for at rense og servicere, forklarer Merete Lyngbye. Ammoniakken fanges af svovlsyre, der forstøves af en dysebro. Dråberne med syre og ammoniak fanges af to dråbefang. Det er et simpelt anlæg, der installeres med plug and play, hvor man kan rense og servicere fra jorden af.

MAC 2 prototypen fik Agromekprisen i 2012. Siden er der udviklet meget på MAC 2. I 2016 blev luftrenseren endelig færdigudviklet, med delvist tilskud fra GUDP. Selve luftrenseren koster cirka 300.000 kroner.

Samme teknologi bruges også til fjerkræ, hvilket giver en MAC Chicken. Det hører dog med til historien at det kun er kælenavne luftrenseren fra Munters hedder bare MAC.

Se videoen på hyo.dk