Næsten hver fjerde landmand i Danmark bruger præcisionsteknologi i en eller anden form. Det viser tal fra Danmarks Statistik. Men der kunne godt være flere, der brugte det.

For det er en god idé. Det mener Anna Maria Thierry fra Seges, som er projektleder på et forsøg med 20 pilotlandmænd der bruger præcisionslandbrug, som er igang.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Det handler dels om at bruge nogle af de data aktivt, som mange landmænd allerede har i forvejen, og sætte dem i spil i den daglige drift. Så giver det mulighed for at overvåge sine marker, selv på de meget store bedrifter. Det giver landmanden et overblik, som betyder, han ikke selv behøver køre i marken, men kan sætte andre til det og stadig få samme output, siger Anna Maria Thierry.

Ligner det fra stalden

For landmændene, der hopper med på bølgen, er præcisionsteknologien ikke bare et arbejdsredskab. Det er også en investering i en fremtid som moderne arbejdsplads.

- Vi hører, at landmænd tager præcisionslandbruget til sig, fordi de gerne vil være en moderne og attraktiv arbejdsplads, siger Anna Maria Thierry.

Desuden er der flere landmænd, som tager teknikken til sig, fordi det ligner noget, de allerede kender.

- Flere landmænd har bemærket, at det er den samme dokumentation og overvågning, man længe har haft i staldene, men som aldrig er blevet brugt på samme måde i planteavl. Derfor vælger nogle landmænd at bruge præcisionslandbrug i planteavl - de vil gerne føre det, de kender fra staldene, ud i markerne, siger hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mangler erfaringer

Men hvorfor er der så ikke flere, der kaster sig ud i det? Ifølge Anna Maria Thierry spiller flere faktorer ind.

- Det er en ny arbejdsgang, som man skal vænne sig til, og som de lokale rådgivere skal tage til sig på lige fod med andre arbejdsredskaber på optimeringsområdet, siger hun og tilføjer:

- Og så er der stadig et stykke vej, før vi kan sikre et automatisk dataflow mellem landmænd og myndigheder, hvis man skal kunne bruge præcisionsjordbrug som virkemiddel. Det er noget af det, som pilotprojektet giver erfaringer om, og noget af det vi arbejder meget med, siger hun.

Hvis man har mod på at kaste sig ud i at bruge teknikken, er der hjælp at hente til at komme igang.

- Der findes en præcisionsskole, hvor man mødes og får vejledning, og hvor der også bliver fulgt op på arbejdet i marken. Der findes også endagskurser og workshops. Man bør tage fat i sin lokale konsulent, som kan vejlede, og ellers kan man kontakte mig hos Seges, siger Anna Maria Thierry.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Grundlæggende kræver det en interesse og en lyst, slår hun fast, men så skal teknikken også være i orden.

- Man skal sikre sig, at ens teknik er klar til det, og det skal man gøre, når man har tid og overskud. Hvis der mangler noget teknisk, kan man kontakte sin maskinhandler, siger hun.