Abonnementsartikel

En farmtest foretaget af Dansk Kvæg har testet ni forskellige underlag i kælvningsbokse og den endelige rapport anbefaler tre af dem. Det skriver landmand.dk/kvaeg.

Underlagen blev testet over flere måneder først på året i samme stald, hvor der i testperioden var 66 kælvninger. De vigtigste faktorer for valg af underlag i kælvningsbokse er underlagets skridsikkerhed, rengøringens lethed og effektivitet med en kost samt underlagets vaskbarhed.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De forskellige underlag er i perioden blevet vurderet af både landmand og rådgiver og har fået tildelt smileys afhængig af, hvordan de har klaret sig.

De tre underlag, som rapporten anbefaler er: Tre-lags madras fra polysoft, gummiflise-underlag fra Euroflex samt To-lags gummimåtten Kælvningsmåtte. I rapporten skrives det også, at valget af en af de tre afhænger af de rutiner, man normalt udfører i stalden.

- Vi kan ikke entydigt anbefale en enkelt madrastype frem for en anden. Afhængigt af hvordan arbejdsrutinerne er omkring kælvning, anbefaler vi én af de tre underlag,” siger Anne Marcher Holm, Dansk Kvæg, der sammen med Anja Juul Freudendal, Byggeri og Teknik I/S har haft ansvaret for testen.

Ved at følge linket kan du læse hele rapportenfra farmtesten, hvis du vil vide mere om de forskellige måtter og konklusionerne.