Abonnementsartikel

Få gratis rådgivning døgnet rundt af 2.500 professionelle landmænd.

Jeg er vild med online erfagrupper på Facebook, og er medlem af flere grupper, der tæller alt fra maskinsalg til grupper for planteavlere og -svineproducenter.

Og en af de grupper vil jeg skrive om i dag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Grisen på Facebook

Gruppen hedder "Grisen" og er i skrivede stund Danmarks største gruppe om svineproduktion på Facebook med mere end 2.500 medlemmer. Der er en høj faglighed og en stærk vilje til at hjælpe hinanden i gruppen. Vigtigst af alt, så er den både startet op og drevet af landmænd, der helt sikkert har nogle af de samme daglige udfordringer som dig.

Grunden til at jeg er så stor fan af online erfagrupper skyldes at jeg byggede et online debatforum op ved navn Erfaland.dk for syv år siden, hvor landmænd kunne hjælpe hinanden med sparring og udfordringer. Her lærte jeg, hvor meget et stærkt netværk og sparring med ligesindende betyder for udvikling af dig selv og bedriften.

Mange af de historier jeg skriver om her i Hyologisk er inspireret af de spændende personer og virksomheder, jeg kom i kontakt med dengang.

Faglig viden

I dag er Erfaland lukket og debatten er flyttet ind på Facebook i den lukkede, online erfagruppe "Grisen", som du kan finde ved at søge på Grisen på Facebook (https://www.facebook.com/groups/701817413288500/)

Mit indtryk er at det primært er ansatte, ledere og ejere i svineproduktionen, der debatterer derinde, og det er specielt produktion af smågrise og soholdet, der er i fokus.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nogle af de debatter, der fylder mest i gruppen:

? Fodermidler og fodring

? Svagtfødte smågrise

? Reproduktion

? Udenlandske medarbejdere

Artiklen fortsætter efter annoncen

? Køb af nyt udstyr til stalden

? Hyggebilleder og -videoer

? Spændende artikler

Der er også en del salgs- og jobopslag i gruppen selvom det helst ses at gruppen handler om faglig viden og sparring. Til jobopslag i landbruget vil jeg i stedet anbefale at bruge denne gruppe "Praktikplads/Job i Landbruget", som du kan finde her: https://www.facebook.com/groups/914621475228020/

Online erfa er vejen frem

Lad mig vende tilbage til baggrunden for at jeg vil anbefale at gøre brug af grupperne på Facebook.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Grunden til at jeg i sin tid startede et online debatforum op imens jeg var driftsleder var at vi havde store problemer med slagtesvin. De døde af lungesyge en til to uge før slagt uden forudgående varsling. Vi havde flere forskellige rådgivere og dyrlæger inde over. De var aldrig stødt ind i et lignende problem, og trods velmenende råd kunne vi ikke finde løsningen. Det var et meget dyrt bekendtskab, som vi måske kunne have været foruden, hvis vi eksempelvis havde fundet en landmand i en anden landsdel med de samme problemer, der kunne rådgive os.

Det er netop på den måde den online erfagruppe på Facebook fungerer. Der sker en vidensdelingen på tværs af geografiske afstande, der gør det lettere at finde landmænd med samme problemstillinger som en selv. Denne konstante erfaringsudveksling og faglige ajourføring gør, at du hele tiden har fingeren på pulsen og kan få hjælp døgnet rundt.

Eksempler på løsninger

Et eksempel på en god løsning der blev delt i "Grisen" i tidligere på året var brugte børnesokker til svagtfødte smågrise. Det fænomen har spredt sig hurtigt fra gruppen til landbrugspressen og videre ud på bedrifterne i hele Danmark på ret kort tid.

Netværk har stor betydning, hvis de bruges aktivt til vidensdeling.

Et andet eksempel kunne være at få sparring omkring brokgrise. Der er mange muligheder for at reducere antallet af brokgrise. Et opslag omkring problemstillingen i den online erfagruppe kan måske give tyve svar på fra hele Danmark. Løsninger som måske ikke kommer når du taler med dem du plejer, det kan være dyrlæge, konsulent og din almindelige, fysiske erfagruppe.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Inputs direkte fra produktionen

Hyologisk skrev tilbage i 2013 en artikel om netop brokgrise, hvor medlemmerne fra Erfaland.dk gav inputs direkte fra deres produktion. Du kan læse om dette i en tidligere artikel på Hyologsk her: http://www.agrar-plus.dk/hyo/artikel/75726-ikke-mere-brok

Nu har jeg nævnt både Erfaland.dk og Facebook.com i denne artikel og den store forskel på de to hjemmesider er at Erfaland var anonym at bruge og det er Facebook ikke. Det gør også at der ikke så mange debatter om økonomi i den online erfagruppe på Facebook og debatter om løn, som fyldte en del på Erfaland, men det synes jeg nu ikke gør noget.

Hvis du ønsker at være anonym kan du måske prøve at bruge ThePigSite.com i stedet. Det er et debatforum på engelsk, hvor der også er nogle gode debatter.

Så hvis du ikke allerede er medlem af den online erfagruppe "Grisen" på Facebook, så skynd dig at blive en del af den. Med mere end 2.500 professionelle landmænd er der helt sikkert mulighed for, at få rigtig god hjælp og sparring på dine udfordringer også.