På svinekongressen gav specialkonsulent Helle Pelant Lahrmann, Seges Svineproduktion et indlæg om "den hele hale", og hvordan halebidning undgås.
Der var eksempler fra både Sverige og Finland, hvor halekupering er forbudt. I begge lande mærker de mest til halebidning i efteråret og om foråret. Der er nogle klimatiske faktorer som fugt og temperatursvingninger der gør grisene stressede og det er stres der udløser halebidning.
Krøllen på halen holder
Det mest tankevækkende var at de interviewede landmænd bruger de hele haler som indikator for om grisene er stressede og har det godt. Så ordsproget med at glade grise har krølle på halen, det holder.
Helle Pelant Lahrmann har i danske forsøg lavet adfærdsstudier og kigget på ændring i grisenes halepositur og her har hun fundet at krølle på halen rent faktisk betyder noget.
-Selv om der hverken er bid, blod eller sår på halen, så er en hængende hale tegn på at der er halebidning i opstræk, siger Helle Pelant Lahrmann. Hængende haler har ofte skader, vi kan bare ikke se dem, slog forskeren fast. Hvis over 20 procent af halerne hænger i en sti er der ofte noget i gære.
Hvad virker?
Hvad kan man så gøre ved halebidning, hvis man tror at det er ved at eskalere i en sti? Den bedste effekt er fået med tildeling af halm på gulvet, hvor alle grisene har mulighed for at komme til stråene. Wrap, sød sliksten og reb har også en effekt men halm viser sig i flere test at have den bedste virkning. Man skal dog have fokus på de permanente faktorer i stalden som at der skal være plads til alle grise ved truget, stabil temperatur, og at fast gulv giver mindre stress.
Krybestrøm og halebidning
Fra salen kom et spørgsmål fra svineproducent i Sønderjylland Thomas Jessen om krybestrøm. Han er meget overbevist om at halebidning i langt de fleste tilfælde handler om krybestrøm, der stresser dyrene. Han har selv oplevet det i stalden men hjælper også mange andre producenter med stressede dyr.
Helle Pelant Lahrmann er opmærksom på problemet, men da man ikke kan måle på krybestrøm har hun svært ved at lave test og forsøg med netop den stressfaktor.