Abonnementsartikel

Årsmødet tilkendegav kun sin holdning, da det tog afsked med Dansk Svineproduktions mangeårige leder

Dansk Svineproduktions årsmøde afspejlede ikke den kritiske situation, erhvervet for tiden står i med lave afregningspriser og høje foderpriser.

Faktisk var der efter beretningerne kun det ”obligatoriske” indlæg ved Danske Svineproducenters formand, Torben Poulsen.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Hverken Danske Slagteriers redegørelse og prisprognose eller de faglige indlæg fra Lindhardt B. Nielsen og Orla Grøn Pedersen gav anledning til spørgsmål.

Først da årsmødet skulle takke Orla Grøn Pedersen for hans mangeårige virke for Dansk Svineproduktion, reagerede årsmødedeltagerne med et langvarigt og taktfast bifald.

10-11 procent flere søer slagtes

I sin redegørelse beskæftigede formanden for Danske Slagterier, B. Claudi Lassen, sig med det aktuelle fald i den europæiske svineproduktion.

Indtil september lå soslagtningerne i de nævnte lande under ét kun et par procent højere end sidste år. Men siden 1. september er slagtningerne steget markant.

I Tyskland er soslagtningerne steget 10-11 procent, men da dette tal også dækker over en stigende eksport af søer fra blandt andet Danmark, har Danske Slagterier taget temperaturen på flere europæiske lande, og alle steder er produktionen på vej ned.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En anden indikator på en faldende produktion er sædsalget, og Hatting-KS har solgt tre procent færre sædportioner siden september. Også i Tyskland har der været et lavere sædsalg, mens der i Holland meldes om uændret sædsalg.

Stigende notering hen ad året

Den totale effekt af den faldende svineproduktion fås dog først i løbet af andet halvår 2008, sagde DS-formanden, der fremlagde Danske Slagteriers prisprognose for det kommende år:

1. kvartal: 8,60 *)

2. kvartal: 9,50 *)

3. kvartal: 10,50 *)

Artiklen fortsætter efter annoncen

4. kvartal: 11,00 *)

- Vi forventer som altid at se en fortsat presset afsætningssituation i begyndelsen af det nye år, men allerede fra foråret håber og tror vi, at vi vil se prisstigninger på grund af den forstærkede effekt, der ofte kommer lidt før, end det mindre udbud for alvor slår igennem.

- Og når vi når ud på den anden side af sommeren, skulle vi gerne være tilbage på et prisniveau, der begynder at ligne vores produktionsomkostninger, sagde B. Claudi Lassen. Han forventer samtidig, at foderprisen vil falde tilbage på et niveau omkring 150 kroner for en slagtesvineblanding, og at bytteforholdet i fjerde kvartal dermed igen vil ligge på cirka 7,50.