Abonnementsartikel

Tyske DLG har investeret knap én million euro i en ny testmaskine, der på rekord tid kan måle spildet fra mejetærskere

Deutsche Landwirtschafts-Gesellschaft (DLG) satser stærkt på test af mejetærskere. Derfor har selskabet investeret i en helt ny testmaskine til selv samme formål.

Og der er tale om et avanceret stykke mekanik. Den samlede pris for maskinen er knap én million euro, svarende til 7,45 millioner kroner. Men så kan den også klare arbejdet på omkring 10 minutter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

DLG har i forvejen et testcenter, hvor adskillige traktorer testes hvert år. De kommer blandt andet på arbejde med at trække et tungt specialkøretøj, så man kan måle den maksimale trækkraft (drawbar) i kN på traktoren.

Staben fra centeret har tidligere testet mejetærskere, men det var en tidskrævende proces, som krævede mange arbejdstimer. Det er der lavet om på med den nye testenhed, der ved hjælp af avanceret teknologi hurtigt kan behandle og udregne brugbare tal ud fra den store mængde data, der bliver opsamlet under testen.

Lægger halm på plastic

Selve testen på en mejetærsker foregår på den måde, at mejetærskeren får spændt to ruller plastic fast bagerst på maskinen. Når den begynder at køre i skåret, falder halm, avner og spildkorn ned på plastic’en, som ruller ud i takt med, at mejetærskeren kører fremad.

Efterfølgende kommer testmaskinen, som samler plastic’en op igen, og på den måde får den tærskede afgrøde en tur igennem testmaskinen.

Først sorteres spildkernerne fra, og efterfølgende sørger tre tærskesystemer og fire renseenheder for at skille de resterende kerner fra halmen. Til sidst vejer testmaskinen de forskellige ”ingredienser”, og ud fra det beregnes spildet fra mejetærskeren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fra den samlede mængde data kan testpersonalet fra DLG lave en graf, der viser helt præcist hvor stort spildet bliver, jo flere hektar maskinen høster i timen.

Testudstyret har været klar fra midt i høsten 2007. Men på grund af det fugtige vejr sidst på høstsæsonen er det ikke blevet til så mange tests, som man havde håbet. Seks forskellige tests er det blevet til – et tal DLG forventer at forøge kraftig til høsten 2008.