Abonnementsartikel

Danmarks største grovvareselskab, DLG, har med indgangen til november ændret løbetiden på kredit til landmændene. Tidligere havde man en måned plus 12 dage til at betale regningen, men det er nu ændret til en halv måned plus tolv dage.

Beslutningen bunder i et ønske om at udjævne produktionen på foderfabrikkerne og derved spare nogle penge.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har nogle store forskydninger af arbejdsbyrden på foderfabrikkerne på grund af at aftaget varierer meget fra starten af månederne til midt i månederne. Vi har derfor et meget stærkt ønske om at få udjævnet produktionen, så vi kan få flyttet noget fra det dyreste overarbejde til midt i måneden, hvor vi har relativ god plads.

- Det forventer vi at kunne hente nogle kraftige besparelser på, siger Asbjørn Børsting, administrerende direktør i DLG, til maskinbladet.dk.

Uden at sætte konkrete tal på forventer han, at hvis tiltaget får den ønskede effekt, vil det komme til at betyde en mere konkurrencedygtig pris på foderet. Han understreger desuden, at der er taget højde for ændringen i de kontrakter, der allerede er indgået, og som løber ind over den nye praksis.

- Det betyder, at den gennemsnitlige kredittid falder fra 27 dage til 19,5 dage. Vores kreditgivning bliver kortere, og vi har derfor lavet en rentekompensering i de kontrakter, der løber ind over den her måned. Vi regner med cirka syv procent i kalkulationsrente, så det ikke bliver det, der skal være nogen diskussion om.

- Jeg håber, det betyder, at vi kan tage skridt til, at det, der kan konkurreres på, er kvalitet og en skarp pris, siger Asbjørn Børsting.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Beslutningen blev truffet for adskillige måneder siden, og er endda blevet udsat et år på grund af, at blandt andet it-systemerne skulle være klar til at håndtere den nye løbetid på kredit. Den nye praksis gælder som hovedregel, men der kan være tale om undtagelser på visse produkter, hvor det er mere praktisk med en anden model.