Abonnementsartikel

Ventetider på op til to år på en miljøgodkendelse har fået Tønder Kommune til at tænke i nye baner. I erkendelse af, at man ikke selv kan klare opgaven inden for en tilfredsstillende tidshorisont, har kommunen valgt at udlicitere arbejdet med at lave miljøgodkendelser til landbrugsbedrifter.

Det er rådgivningsvirksomheden Rambøll, som landmændene kan vælge at betale for at lave arbejdet. Det skriver Altingen | Fødevarer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Til sidst i processen bliver forslaget så fremlagt for kommunens embedsmænd, som først tager over på det tidspunkt.

- Så vi kigger på, om alle de vurderinger, der skal foretages, er i orden. Om der er stillet de rigtige vilkår, siger Christa Jørgensen, som er miljøchef i Tønder Kommune.

Ordningen kører indtil videre på forsøgsbasis og inkludere syv landmænd. Hvis det bliver en succes, vil kommunen udvide samarbejdet med Rambøll.

Eksperter i miljøret ser imidlertid konstellationen som en gråzone, hvis det udvikler sig til, at det reelt er en privat virksomhed, der kommer til at sidde og træffe en offentlig afgørelse. Det er der risiko for, hvid det viser sig, at kommunen ikke har tid eller ikke har kompetencer til at overskue og forstå rådgivningsfirmaets arbejde.

- Det kan være en gråzone, hvis det rent faktisk er Rambøll, der træffer afgørelsen. Hvis den kommunale medarbejder vurderer, at der ikke er tid til at gå ind og efterprøve det udkast til afgørelse, som Rambøll har lavet, så det er problematisk, siger Birgitte Egelund Olsen, der er professor i miljøret ved Handelshøjskolen i Århus.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hendes kollega ved universitetet i samme by, Ellen Margrethe Basse, erklærer sig enig i det synspunkt, men Tønder Kommunes miljøchef deler naturligvis ikke deres bekymring.

- Der er jo forudsætninger i ansøgningen, som vi skal forholde os til. Der er nogle resultater i it-ansøgningen, nogle arealer med forskellige restriktioner samt nogle naturområder og vandområder, som vi skal vurdere miljøbelastningen på, siger Christa Jørgensen.