Abonnementsartikel

Det er ikke blot vejrliget, der afgør, hvor besværligt høstarbejdet bliver. Maskinparkens kapacitet er næsten ligeså afgørende

Efter en besværlig høst, hvor maskinernes ydeevne er testet på den hårde måde, er tidspunktet optimalt til at vurdere maskinparkens sammensætning og planlægge investeringerne, vurderer Kristian Dalum, produktchef hos HCP, der blandt andet importerer Deutz-Fahr mejetærskere, Welger pressere og Tanco balleindpakkere.

Bestemmer tærskekapacitet

For at udnytte tærskeværkets kapacitet er det en forudsætning, at indføringen sker i et jævnt og kontinuerligt flow. Ujævn indføring resulterer i lav tærskekapacitet, og i de perioder hvor der indføres for meget materiale, bliver spildet for højt, fordi kernerne ikke når at blive separeret fra over rysterne.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- I vanskelige høstsituationer med lejesæd eller i frøgræs er kapaciteten helt afhængig af skærebordets evne til at levere et jævnt flow, siger Kristian Dalum.

På Deutz-Fahr mejetærskere kan skærebordet tiltes under kørslen, så piloten hele tiden kan ramme den angrebsvinkel, der giver en jævn indføring.

- Den funktion har virkelig vist sin værdi i år, hvor flere af vores brugere har kontaktet os og gjort opmærksom på, at de har præsteret et godt høstresultat samtidigt med, at det for nogle naboer er gået dårligt med andre mejetærskere, siger han.

Skærebord mindsker spild

Deutz-Fahr har udvidet modellerne inden for 5600 mejetærsker-serien, og hos HCP kan de levere mejetærskerne i en Topline-version med en række funktioner, som automatiserer indstillingerne til forskelligartede opgaver. Det er en stor fordel for maskinstationer med mange forskellige høstopgaver.

Desuden findes en enkel og effektiv version, Farmline-versionen, hvor muligheder for automatisering af opgaverne ikke er til stede.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Et Vario skærebord er en anden interessant nyhed fra Deutz-Fahr, og hos HCP kan vi nu levere et skærebord, hvor dybden på bundpladen mellem kniven og indføringsvalsen kan varieres med op til 50 centimeter, siger Kristian Dalum og tilføjer:

- Ved direkte høst af for eksempel raps og andre høje afgrøder betyder det, at afgrøden når at blive klippet helt af, inden indføringsvalsen tager fat i materialet.

- Det mindsker spild, da frø og kerner ikke bliver revet af og spildt på skærebordet, siger han.

Konstant omdrejningstal

Et konstant omdrejningstal er afgørende for tærskekvaliteten. Det har Deutz-Fahr sikret med nye Deutz Com III-motorer med op til 366 hk.

Motorerne har Deutz common rail indsprøjtning og et højt moment, som sikrer et konstant omdrejningstal under varierende belastning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Alle disse faciliteter sikrer sammen med et tre-trins tærskeværk med TurboSeparator og meget store bro-, sold- og rysterarealer en høj kapacitet og tærskekvalitet - også når høstbetingelserne er svære, vurderer Kristian Dalum.

Hurtig bjergning

Når vejret er ustadigt, skal halmen bjærges i en fart. Det handler kort sagt om at få arbejdet overstået så hurtigt som muligt inde regnen sætter ind.

Dertil er Welger RP 535 Master presseren effektiv. Med den laver man rundballer på hele to meter i diameter, som indeholder op til 600 kg tørt halm.

Desuden er presserens kapacitet ret høj, fordi der er få stop til binding og balleskift. De store rundballer har kun en lille overflade i forhold til rumfanget, og formen er i sig selv vandafvisende.

Derfor når regnbyger ikke at gøre skade på ballerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Endelig er de store baller hurtige at håndtere, fordi antallet kun er cirka halvdelen af, hvad den samme mængde halm kræver ved almindelige rundballer.

Bjergning af græs

Welger RP 235 PROFi Double Action er en kombineret rundballepresser og balleindpakker, og maskinen sikrer derfor en hurtig bjergning af græsensilagen.

Vælger man en separat indpakker er der dog flere muligheder, ifølge Kristian Dalum.

Tanco balleindpakkere fås i mange modeller og med forskellig arbejdsrytme. For eksempel en Tanco 1080 A trailermonteret indpakker til rundballer og firkantballer på op til 800 kg, hvor opsamlingen sker med en pickup-arm.

Desuden er der den liftmonterede Tanco 1514 Twin balleindpakker, der håndterer både rund- og firkantballer på op til 1.200 kg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tanco 1514-balleindpakkeren samler ballerne op med valserne, og indpakker dem ensartet uanset hvordan de er orienteret ved opsamlingen.

Endelig kan man arbejde efter Pak og Stak-princippet. Det sker med en Tanco 1300 EH rundballe-indpakker, der monteres på frontlæsser, teleskoplæsser eller rendegraver. Derved kan baller på op til 1.200 kg stables i samme arbejdsgang, som de bliver indpakket.