Det er muligt at forudse, når en gris er tæt på at gå i flæsket på sin sidekammerat. Det konkluderer en ny undersøgelse fra Scotland's Rural College (SRUC). Her har man observeret, at grise holder halerne nede umiddelbart inden, de begynder at bide hinanden.

Eksperimentet er udført på 23 grupper af smågrise, som har fået installeret et 3D-kamera på deres krybber. Herfra har kameraerne fulgt grisene tæt og regelmæssigt målt, om deres haler blev holdt højt i en krølle, eller om de lå ned.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På den måde var det muligt at stoppe udbruddene, så snart en gris begyndte at bide.

- Halebid resulterer i smerte og sygdom hos grisene, og store, økonomiske tab for landmændene, hvis sårene bliver inficeret, så kødet ikke kan sælges, forklarer Dr. Rick D'Eath, som er hovedforfatter på undersøgelsen.

Halekupering kan i et vist omfang reducere halebid, men har siden 1994 været ulovligt at foretage rutinemæssigt i EU.

- Vores undersøgelse har givet os alt det, vi håbede på. Vi kan nu automatisk måle haleføringen på grisene, og vi har bevist, at det kan fungere som et faresignal om halebid. Vores udfordring er nu, at få udviklet teknologien til et system, der kan fungere på alle former for svinebesætninger, siger han.

Kan give blidere grise i fremtiden

Der er ikke noget enkelt svar på, hvorfor grise bider hinanden i halerne. Udbrud kan opstå pludseligt og sprede sig hurtigt. En række faktorer kan spille ind, blandt andet grisenes gener, foderoptimering, omgivelserne og den måde, grisene bliver håndteret på.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den nye viden om grisenes haleføring skal nu videreudvikles i et engelsk projekt, kaldet TailTech, som skal indsamle data fra andre typer svinebesætninger og derigennem teste og udvikle en prototype af den nye 3D-teknik.

Desuden styrker man samarbejdsgruppen med blandt andet en dyrlæge, ingeniører og den integrerede virksomhed JSR Genetics.

Direktør for forskning og teknologi ved JSR Genetics, Grant Walling, fortæller, at man hos virksomheden er klar over, at halebid har indflydelse på både dyrevelfærd, produktivitet og kødkvalitet. Derfor hilser han ethvert redskab, der kan minimere antallet af halebid, velkomment.

- Den her teknologi har potentiale til at forudsige, hvilke grise der bliver ofre for halebid, og også til at give os information til vores selektionsstrategi, så vi kan forhindre halebid i de kommende generationer af grise, fortæller han.