- Der var flere årsager til, at jeg valgte at købe tre tørresiloer til bedriften. Blandt andet kan vi nu tørre vores korn selv, høste på uafhængige tidspunkter og har en sikkerhed i at have vores eget korn i vores egne hænder, fortæller 30-årige Jacob Wrang Rasmussen fra Sydfyn.

Jacob Wrang Rasmussen har Wrang Agro på Fyn, og han investerede sidste år i tre tørresiloer fra Sukup DanCorn som en del af overtagelsen af en svineproduktion ved Tommerup på Fyn i oktober 2017. Tidligere ejer havde kørt korn på foderstoffen til opbevaring, der var en stor driftsudgift for bedriften.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Ved handlen af ejendommen, var det et krav, at der skulle komme kornopbevaring på bedriften. Det ville spare os for en masse driftsudgifter, da vi ellers skulle køre med et tomt læs hjem under høsten og køre tom op og afhente foder senere. Nu har vi det samlet, så vi kører et læs med korn frem og tager foder retur. Så sparer vi både logistik, transport og mandskab, fortæller Jacob Wrang Rasmussen.

Tidligere skulle der bruges ekstra mandskab i marken under høsten, og traktorerne skulle køre midt i høsten til foderstoffen for at aflevere kornet. Nu kan de høste med mere overskuelighed - hele døgnet rundt.

- Vi kan høste på de rigtige tidspunkter og måske være færdige to-tre dage før, fordi vi ikke er afhængige af åbningstider. Det er en enorm fordel at kunne køre hele natten, når vejret er som det er, siger Jacob Wrang Rasmussen.

De automatiske tørresiloer indeholder 1350 tons korn hver, har 37 kW. blæsere, fire omrøresnegle og et transportanlæg, der kan køre 100 tons ind/ud i timen Hos Wrang Agro opbevares hvede og byg i de tre siloer. Den tredje silo blev først taget i brug i år, fordi høsten sidste år gav så lidt på grund af tørken.

- Vi har en meget nemmere høst med siloerne. Og vi har sparet en betydelig del i driftsomkostninger og løn.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kan det hele

Da Jacob Wrang Rasmussen skulle ud og investere i sine tre nye siloer, var det vigtigt, at siloerne kunne det hele og var optimeret på en måde, der sikrede mindst mulig manuelt arbejde og stadig opbevarede kornet sikkert og tørt. Selve programmeringen styres via en samlet styretavle.

- Jeg har omrører i alle siloer, der giver mig en homogen vare. Og ved at have blæser i siloen, der blæser luft fra bunden op gennem kornet, får jeg den samme tørring, selvom vandprocenten er forskellig fra læs til læs. Det giver ro at vide, at vi kan fodre eller sælge en ensartet vare, siger Jacob Wrang Rasmussen.

Som det ser ud i dag, lagrer Wrang Agro 75 procent af forbruget selv i de tre siloer. Derudover køber Jacob Wrang Rasmussen korn af naboer. Siloerne giver på sigt mulighed for, at der Jacob kan blande sit eget foder, men indtil videre er det stadig hos foderstoffen, det sker.

- Jeg har omrører, blæser og rapsgulv i dem alle, fordi de skal kunne det hele, hvis jeg far lyst til at have raps eller blande mit foder selv. Men det vil være en driftsgren i sig selv, hvis vi skulle begynde at blande vores foder, så det står foderstoffen stadigvæk for, fortæller han.JOF