Fra et telt ved hovedvej 211 i udkanten af Frederikssund by sælger Jesper Thorup fra starten af maj måned nye kartofler - de første dage til 100 kroner pr. kg. Senere bliver sortimentet udvidet med jordbær og ærter i bælge. Agro har besøgt ham en forårsdag i april.

Græse Frugtplantage hedder Jesper Thorups ejendom på i alt 25 hektar, hvoraf 10 hektar er forpagtet. Bag navnet gemmer sig historien om en ejendom med økologiske æbler, som den 60-årige agronom valgte at opgive og i stedet satse på konventionelle tidlige spisekartofler, jordbær og ærter, som udelukkende sælges direkte til forbrugerne.

- Vi købte ejendommen Græsegaard sammen med to vennepar tilbage i 1988. På det tidspunkt havde vi alle udearbejde og dyrkede blandt andet purløg til frysetørring i fritiden. Senere købte jeg selv jorden til en naboejendom, hvor vi anlagde en plantage med æbler, solbær og ribs og omlagde til økologi. Vi bor tæt på Roskilde Fjord, og klimaet er optimalt til æbler, men vi kunne ikke holde skurvproblemer samt problemer med æblehvepsens larver fra døren i den økologiske produktion, og efter otte år med økologi blev vi konventionelle avlere igen i 2003, og i 2013 stoppede vi helt med æblerne, fortæller Jesper Thorup, som altid har interesseret sig for frugtavl. Faren var frugtavlskonsulent på Fyn.

Han har altid satset på at sælge sin produktion ved stalddøren. Græse ligger ved en af hovedfærdselsårerne til sommerhusområderne Liseleje og Tisvildeleje på den sjællandske nordkyst. I starten drev de gårdbutik fra et telt hjemme på gårdspladsen 300 meter fra landevejen, men i 1997 firedoblede de salget ved at flytte salget til et lille cirkustelt direkte ved hovedvej 211 og anlægge en p-plads på egen jord.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind