Globalt set har vejret i og op til foråret udfordret, og det har konsekvenser for planteavlen.

Dette forår har været noget ud over det sædvanlige, især, når vi ser bredere rundt end bare Danmark og Europa og retter blikket på hele kloden. Det begyndte allerede i løbet af vinteren, hvor der i stedet for frost og sne har været en blanding af varme, ekstrem tørke og områder, som har været ved at sejle væk i vand.

Hvis vi skal starte i USA, er vinterhveden meget udfordret efter denne vinters ekstreme tørke. Det er især i de sydlige stater, der dyrkes vinterhvede og vintersæd. Det er også her, de har manglet nedbør, og det betyder, at vi nogle steder ikke bare har set hård men ekstrem tørke.

Tørken har betydet, at de karakterer, man giver afgrøderne hvert år, har været markant anderledes i år. Andelen af hvede i staterne Kansas, Oklahoma og Texas, der står dårligt eller meget dårligt, ligger fra 55 til 65 procent. Det er markant højere end de seneste år, ligesom, det er noget mere end gennemsnittet, der over de seneste fem år har ligget på omkring 20 til 25 procent. Det betyder også, at andelen af hvede, der står godt eller meget godt, kun ligger mellem fem og 10 procent.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind