Kartoffelmelsfabrikkerne, pileproducenten, grøntsagsavleren, blomstergartneriet og Chr. Hansen gør det. I et tre-årigt BioFactoty-projekt ledet af Teknologisk Institut og støttet med godt 13 millioner kroner af Innovationsfonden, har en række virksomheder lært at designe planter og teknikker til nye formål. Resultatet er bioraffinering, merværdi og nye forretningseventyr.

Naturlighed er gået fra at være en verdensomspændende megatrend til en efterspørgselsfaktor, som industrien ikke kan komme udenom. En væsentlig del af forbrugerne fravælger i stigende grad produkter med kunstige tilsætningsstoffer og farver, hvis de kan få et naturligt alternativ. Og der er alternativer til mange af de klassiske tilsætningsstoffer, for eksempel er det muligt fra planter som gulerødder og rødbeder at udvinde stoffer til farvning af fødevarer. Derudover er der en stor interesse for naturmedicin og helsekost som alternativ til medicin eller som kosttilskud. Den store udfordring er imidlertid at producere tilstrækkelige mængder af stofferne. Den udfordring har BioFactory taget op og resultaterne er blandt andet beskrevet i fem eksempler. Om det også bliver gode forretninger afhænger ofte af de omkostningstunge godkendelsesprocedurer, som nye stoffer skal igennem for at blive godkendt som naturlægemidler eller fødevarer og om producenterne får lov til at anprise eventuelle effekter. Finansieringen af bioøkonomi kan for eksempel findes i Danmarks Grønne Investeringsfond.

1. Rødkløver forebygger knogleskørhed

Michael Mohr har siden 1989 arbejdet som økologisk grøntsagsavler, men i 2010 overtog han produktionen af dét, der dengang hed Fynsk Mælkebøttesaft, men som siden har gået under navnet Mælkebøttesaft fra Herrens Mark. En omlægning af produktionen, der lå helt i tråd med Michaels mangeårige forkærlighed for sammenhængen mellem natur, krop og psyke og en interesse for, hvordan dét, vi spiser og drikker, også påvirker os. I 2011 udvidede Herrens Mark med rødkløverekstrakt og hele produktionen er i dag helliget kosttilskud og ekstrakter. Senest har forskere fra Aarhus universitet vist, at fermenteret rødkløver kan sætte en stopper for nedbrydningen af knoglerne. Behandlingen er ifølge forskerne banebrydende, idet man nu kan behandle knogleskørhed uden brug af østrogener.

Ifølge Michael Mohr er det ikke ligegyldigt, om kvinder spiser rødkløver eller fermenteret rødkløver.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind