Ja, men der er et stykke vej endnu. Præcisionslandbrug kan give gevinst for både erhverv og miljø, og har potentiale til at blive et nyt virkemiddel i dansk miljøregulering. Politikere, forskere og landbrug er enige om, at potentialet er stort, men der er lige noget teknik, der skal på plads først. Med et pilotprojekt, hvor 20 landmænd skal være med til at udvikle præcisionslandbrug, håber man at finde et virkemiddel til den målrettede regulering.

Ved at planlægge såning, gødskning, sprøjtning og høst mere præcist i forhold til vejrforhold og afgrødernes næringsbehov, og ved at dosere input mere præcist på marken, kan der hentes nye gevinster i erhvervet i form af højere udbytter og besparelser på gødning, brændstof, pesticider og tid i marken. Det er ikke nyt, men nu lokker politikerne med, at det kan erstatte miljøregulering:

- Præcisionslandbrug kan samtidig bidrage til en mindre miljøbelastning i form af reduceret udvaskning af næringsstoffer, mindre pesticidforbrug og mindre klimabelastning. Præcisionslandbrug kan altså give gevinst for både erhverv og miljø - den dobbelte bundlinje - og har potentiale til at blive et nyt virkemiddel i dansk miljøregulering, sagde miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen, da han inviterede til debat om præcisionslandbrug på Ledreborg Slot

Konferencen var en del af et nyt partnerskab mellem Miljø- og Fødevareministeriet og Landbrug & Fødevarer om præcisionslandbrug og smart regulering, som skal bidrage til regeringens vision om at understøtte et bæredygtigt og effektivt landbrug ved at udbrede brugen af nye digitale præcisionsteknologier og smart kontrol. 49 landmænd har ved fristens udløb den 8. februar søgt om at få lov til at deltage i pilotprojektet - 20 får lov.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind