I 2017 valgte godsejer Susanne Hovmann-Simonsen fra Knuthenlund på Lolland at omlægge sin 950 hektar store økologiske ejendom til biodynamisk drift.

Susanne Hovmand-Simonsen er fjerde generation på Knuthenlund, som hun overtog i 2007 og omlagde til økologi. Hendes familie har gennem flere generationer været involveret i den lokale mejeriproduktion på Lolland-Falster, og det var hendes oldefar, som var mejerist og ejer af Abed Mejerigård, der købte Knuthenlund af Knuthenborg Gods i 1913. Pengene havde han tjent med sine præmierede oste. I 2009 genåbnede hun sammen med ægtefællen, der er uddannet mejerist, et mejeri, hvor der laves håndlavede fåre- og komælksoste og yoghurter efter traditionelle håndværksmetoder. Filosofien er at forædle godsets råvarer og primært afsætte dem i net- og gårdbutik og til eksport. Sidste år besøgte 50.000 kunder og gæster fra ind- og udland det afsidesliggende gods. Seneste tiltag er egen mølle, og i 2017 omlægning af den 950 hektar store ejendom, som i dag udover fårene også huser svin og køer, til biodynamisk landbrug.

- Omlægningen til biodynamisk har længe været undervejs, og jeg følger bare mit hjerte, da jeg går meget ind for Rudolf Steiner-principperne. Han var østrigsk filosof og er bedst kendt som grundlægger af antroposofien og Steinerpædagogikken. Men han står også bag biodynamisk jordbrug, som er baseret på samspillet mellem jordbrugets organismer, mennesker og kræfter fra astronomien. Biodynamisk landbrug er en overbygning på økologi, hvor vi derudover blandt andet ikke må bruge importeret konventionel gødning, afhorne køerne og i det hele taget ser gården, som et lukket kredsløb, forklarer Susanne Hovmann-Simonsen og understreger, at det ikke alene er landbrugsdriften, som er anderledes men også naturplejen og forædlingen af råvarerne, idet der i konventionelle fødevarer må anvendes 350 godkendte tilsætningsstoffer, i økologisk 49 og i biodynamiske kun 22 tilsætningsstoffer.

Et centralt element i biodynamiske jordbrug er mangfoldighed på bedriften, som sikres gennem et krav om, at der på mindst 10 procent af ejendommen laves tiltag for at fremme biodiversiteten gennem levesteder for nyttedyr. På Knuthenlund har man derfor genskabt de historiske levende hegn omkring gården og skabt vegetationsstriber og insektvolde i markerne, oprenset vandhuller og fredet 660 træer til flagermus-skjul.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind