Et nabotjek udført af det tidligere Landbrugs- og Fiskeristyrelsen i 2016 viser, at de danske økologiske frugt- og bæravlere er bagud i konkurrencen med seks EU-lande på grund af de danske afgifter på planteværn.

Da Fødevare- og Landbrugspakken fra december 2015 blev præsenteret, var et af punkterne i planen for at få dansk landbrug på fode igen, at der skulle udføres et nabotjek for at se nærmere på, om regler og rammevilkår for den økologiske produktion af frugt og grønt kunne ændres. Målet var, at de danske frugt- og grøntproducenter skulle have forbedret konkurrenceevnen, så flere af de økologiske produkter på supermarkedets hylder fremover stammer fra danske producenter.

Der er ordrer at hente for de danske producenter, men udviklingen går den forkerte vej. Ifølge Danmarks Statistik steg den økologiske eksport af frugt og grøntsager godt nok med 34 procent fra 210 millioner kroner til 282 millioner kroner fra 2014 til 2015, men samtidig steg importen også med cirka 34 procent fra 588 millioner kroner til 792 millioner kroner - altså yderligere 204 millioner kroner til bundlinjen hos konkurrenter rundt i verden.

Ifølge Landbrugs- og Fiskeristyrelsens rapport har de danske indsatser for fremme af godkendelsen af pesticider til økologisk frugt- og bærproduktion sammen med indfasningen af plantebeskyttelsesforordningen betydet, at tilgængeligheden af pesticider til brug i økologisk frugt- og bærproduktion i Danmark 'er på linje med vores nabolande.'

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind