Investorerne sidder med vigtig viden, som du som planteavler kan benytte til at lave din egen markedsstrategi, der er baseret på udsvingene i markedet.

Som landmand kan man tænke, hvorfor man egentlig skal interessere sig for investorernes dispositioner? Svaret er, at investorerne har en unik evne til at følge markedet og dermed tjene penge. De tjener penge, når priserne stiger ligesom de tjener penge, når priserne falder igen.

Tager de professionelle investorer vores penge?

Umiddelbart kan man tænke, at det er en ulempe for landbruget, men så enkelt er det ikke. Når en investor køber eller sælger korn, så skal der jo være en modpart. Modparten er i mange tilfælde en kommerciel kornhandler, hvilket i princippet kunne være en dansk foderstof. Foderstoffen har måske købt en mængde korn op, som de ikke kan sælge her og nu på engrosmarkedet. For ikke at løbe en risiko for at prisen falder, så ønsker de, at komme af med risikoen i den kornmængde de har købt.

Den måde de kan gøre det på er at gå ud i markedet og sælge positionen og her er det typisk en investor der køber den mængde som foderstoffen sælger for at udligne købte fysiske mængde. Nu har foderstoffen både købt og solgt samme mængde, og sidder dermed med meget mindre risiko påvirkelig ved udsving i prisen.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind