Som det så ofte går, så bliver prisen på korn snakket ned i høst. Og i år er ingen undtagelse. Brændstoffet til høstens lave prisniveau skal blandt andet findes i augusts WASDE-rapport, der overraskede de fleste i markedet med prisfald.

Kort fortalt var rapportens vurdering, at produktionen af korn stiger og forbruget falder. Det globale underskud reduceres med knap tre millioner tons og følger dermed trenden, siden den første rapport for det nye høstår kom i maj. Samtidig stiger lagerne, så lagrenes andel af årsproduktionen igen er oppe på cirka 24 procent.

Opjusteringer i Rusland og Sortehavslandene øger produktionen med knap ni millioner tons. Rusland og Ukraine avler sammen med Kasakhstan godt 30 procent af den globale avl af hvede, så der er meget, der skal sælges. Og med gode udbytter, vil markedet blive oversvømmet med billig hvede. Vi må forvente, at hvis den store avl i de tre sortehavslande realiseres fuldt ud, vil de byde priserne ned i faldene retning for at få afsat avlen og det vil presse eksporten både fra EU og USA.

Ubekendte kan hæve prisen igen

Selvom høsten er godt i gang, og der meldes om gode udbytter og dermed en god forsyning, er der stadig en række ubekendte, der kan støtte prisen i opadgående retning.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind