Omfattende rodforskning - et hidtil overset område - sætter fokus på, hvordan planterne arter sig under jordens overflade, for rødderne har nemlig vist sig at være en vigtig brik i effektivisering af ressourceoptag. Derfor sætter forskerne ind for at finde frem til de arter og sorter, der har de bedste rodsystemer.

Lucernen er endelig "vokset helt i bund", som lektor i afgrødevidenskab Dorte Bodin Dresbøll udtrykker det, når hun skal fortælle om, hvordan det står til med forsøgsafgrøderne i de tolv rodtårne, der står på KUs Institut for Plante- og Miljøvidenskabs forsøgsgårde i Taastrup.

Rodtårnene er en del af forskningsprojektet DeepFrontier, der søger at finde ud af, hvordan vi bedre kan udnytte ressourcerne i undergrunden ved hjælp af planter med dybe rødder. Tårnene er fire meter høje, fulde af jord og gennemsigtige, så man kan iagttage rødderne vokse og fordele sig, hvilket man ellers ikke kan se, fordi det foregår gemt i jorden.

Og efter knap et år er lucernens rødder nået fire meter ned i jorden og ned til bunden af det høje rodtårn, og de andre tre forsøgsafgrøder er også er vokset godt til.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind