For hver dansker, der arbejder fuldtid, er der en dansker på overførselsindkomst. En dansker, der har et almindeligt arbejde 37 timer om ugen, forsørger således en anden dansker, som lever af en eller anden form for overførselsindkomst. Men kan man sige, at livet som landmand er et liv på bistand?

EU's fælles landbrugsstøtte udgør 36 procent af EU's budget, og I modtog som erhverv 10,2 milliarder kroner i landbrugsstøtte sidste år. Disse midler har dog ikke megen politisk bevågenhed. Vi danskere diskuterer hellere de 2,3 milliarder danske kroner, som PostNord mangler i kassen, eller at antallet af danskere på offentlig forsørgelse (for eksempel kontanthjælp, førtidspension, SU, folkepension, barsel med mere) er firedoblet på under 50 år.

Mange af os føler, at en diskussion om EU's landbrugsstøtte er for teknisk og bureaukratisk til at have en hed debat ved middagsbordet om. Men selvom fordelingen af EU's landbrugsstøtte primært er historisk betinget og noget, som de "fixer" nede i Bruxelles, er det relevant at have en konstruktiv debat om EU-støtten.

For kan det virkelig passe, at I som erhverv skal modtage så mange penge for at gøre det, som I er bedst til: at producere fødevarer? Kan det virkelig passe, at livet som landmand, er et liv på bistand?

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind