Den største trussel mod danske landmænd er i 2017, at populistiske politiske beslutninger bliver truffet med baggrund i uvidenhed om realiteterne i dansk landbrug.

Hvor dansk landbrug tidligere blev målt på sit udkomme i form af de produkter, der blot skulle produceres inden for lovens rammer og leve op til forbrugernes forventninger, så drejer den offentlige diskussion om dansk landbrug sig i dag langt mere om de etiske og miljømæssige forhold ved landbrugsproduktionen.

Fokus i befolkningen er altså blevet flyttet fra, at landbruget blot skulle forholde sig til legalitet, altså at man holdt sig inden for lovens rammer, til at landbruget nu skal opnå legitimitet i befolkningen for overhovedet at få lov til at fortsætte en moderne landbrugsproduktion. Det er en ændring, der i høj grad gør sig gældende for landbrugets brug af planteværnsmidler.

Det er altså ikke længere de værdier, der skabes i produktionen, som har den primære betydning for offentlighedens syn på dansk landbrug, men derimod en mere forbrugermæssig, etisk overvejelse om, hvorvidt de bløde værdier i produktionen, det være sig dyrevelfærd, tilknytning til fagforeninger og miljøbelastningen fra produktionen, nu betyder mest i forhold til den brede befolknings agtelse af landbrugserhvervet i Danmark.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind