Man vil normalt forvente højere priser, når høsten fejler, men flere forhold peger på, at det ikke vil ske i år.

Den Europæiske høst skuffer fælt i år, især i Frankrig, der er hårdest ramt, men også lande som Sydtyskland, det sydlige Polen og England er negativ påvirket. Den megen regn i de europæiske lande presser generelt kvaliteten på kornet, og det betyder, at eksporten fra EU i det kommende høstår vil falde væsentlig. Det kan i yderste fald betyde, at vi bliver tvunget til at importere specifikke kvaliteter.

Svage priser trods lave udbytter

Nu er noget jo sjældent så dårligt, at det ikke er godt på andre områder. Vi vil med en så dårlig høst normalt forvente en styrkelse af prisen. Det er også sket, men kun i meget begrænset omfang. Udfordringen i forhold til stigende priser er nemlig, at vi globalt set ser frem til en stor, næsten rekordagtig høst på kornområdet.

I lande som USA, Australien og landene omkring Sortehavet ser vi en solid styrkelse af udbytterne og dermed en klar styrkelse af den samlede avl. For Rusland forventer man eksempelvis en avl så stor, at Rusland vil overtage førstepladsen som verdens største eksportør af hvede. Et forhold som dog ikke følger med den store russiske avl, er kvaliteten. Ikke meget tyder på at den russiske avl vil kunne forsyne markedet for kvalitetskorn, men mere at det lander i den i forvejen store bunke af foderkorn.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind