Lean er et ekstra gear til de bedste produktionslandbrug både indenfor planteavl og animalsk produktion. Rettidighed og god planlægning er vigtigt i planteavlen, og derfor fungerer Lean-tankegangen godt.I produktionssystemet er der mange forskellige værktøjer, hvor jeg har udvalgt enkelte til denne artikel.

Kan vi bruge Lean, når vores processer ikke gentages dagligt, men kun en gang om året? Det spørgsmål bliver jeg tit stillet. Det er rigtigt, at Lean først er brugt til produktionsvirksomheder med et daglig flow på maskinerne, men i dag er Lean brugt i alle brancher. Tankegangen og værktøjerne kan man bruge med stor gevinst.

Vi er så påvirket af vejret, at det ikke er muligt at arbejde med Lean systematisk. Det er et andet udsagn, jeg ofte hører. Men netop i brancher, hvor der er mange påvirkninger udefra, har Lean vist sig at være godt til at skabe bedre resultater.

? Du kan ikke få en forandringsproces til at virke, hvis ikke du som leder går forrest ?

Systematisk arbejde med spild

Det drejer sig om, at du lærer dine medarbejdere at se spild og at få lavet en struktur, hvor I arbejder systematisk med at fjerne spild. I markbruget har I for eksempel i mange år haft fokus på maskinernes kapacitetsudnyttelse, når de kører i marken. Til gengæld er der ikke gjort så meget for at måle og reducere køretid og ventetid mellem markerne. Det vil du komme til, når du bruger Lean.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind