Hvorfor sprøjte en hel mark med pesticider, hvis luftfotos kan vise præcis hvilke områder,der behøver sprøjtning, og hvilke der ikke gør? Dronestudier fra Institut for Plante-og Miljøvidenskab på Københavns Universitet gør nu denne teknologi tilgængelig for alle.

Droner vinder frem i det teknologiske landskab for tiden og også i kampen mod ukrudtet på marken. Forskere fra Institut for Plante- og Miljøvidenskab og Datalogisk Institut ved Københavns Universitet har nemlig fundet en måde, hvorpå dronerne kan afbillede og kortlægge præcis, hvor på marken der vokser ukrudt. Ledende forsker bag projektet, lektor Jesper Rasmussen, forklarer, at det forhåbentlig kan bidrage til at begrænse behovet for sprøjtning.

- Ideen går ud på, at dronen flyver henover marken i en vis højde og fotograferer marken, og vores program kan derefter afsløre, om der er ukrudt på marken, og hvor det er. På grundlag af dronens billeder dannes der så et kort over ukrudtet med GPS koordinater, som landmanden kan køre ud og sprøjte efter, siger Jesper Rasmussen fra Institut for Plante- og Miljøvidenskab og uddyber:

- Fra en traktor er det umuligt at få et ordentligt overblik over, hvor ukrudtet er - man skal op i luftlagene for at skabe overblikket. Det kan især være svært at se ukrudt, der er lavere end selve afgrøden, men det ser dronen uden problemer.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind