Hos Jacob van der Borne i Holland er man ekstremt omhyggelige. Dyrkningen på cirka 800 hektar er opdelt i 140 marker af forskellige typer og former og for at være så effektiv som muligt måler han alt som kan måles. Han er en mester i præcisionslandbrug.

Jacob van der Borne er 34 år og overtog gården sammen med sin bror i 2006. Han har altid været fascineret over det faktum, at marken giver forskellige udbytter i forskellige dele af marken og har villet løse denne gåde. Han vil helt enkelt maksimere sit udbytte på alle dele af marken, samtidig med at han anvender den mindst mulige indsats. I dag regnes han som en af fremmeste indenfor præcisionslandbrug i Europa.

Måling, måling, måling

Jacob van der Borne anvender forskellige sensorer på alle de maskiner, som kører i marken. Med hjælp af dem, samt droner og satellitter indsamler han data om jorden og afgrøderne. Udover det har han også stationer i marken, jordsensorer, som registrerer temperaturen og fugtigheden i jorden og vejrstationer, der giver oplysninger om nedbør i specifikke områder eller marker, samt en alarm, som indikerer om der er potentiale for vækst af svampeangreb.

- Hvis du spørger en landmand om temperaturen i jorden, vil de fleste sige, at det er nødvendigt at den er over ti grader, før du begynder at arbejde med jorden. Men det er ikke ret mange, som måler kontinuerligt og kan sige, hvad den ligger på i øjeblikket, siger han, og peger stolt på sin hjemmeside, hvor han præsenterer jordtemperatur og nedbør de seneste 24 timer på en af sine marker.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind